PROŠLI DŮLNÍ DÍLA OKOLO STŘÍBRA

28 prosince, 2018|Posted in: Obecné

Na druhý vánoční svátek se zájemci vydali na už sedmý pochod kolem důlních děl na Stříbrsku. Akci vedl místopředseda stříbrského hornického spolku Karel Neuberger. Sraz byl ve čtvrt na deset u řeky Mže. Turisté se vydali kolem dvou desítek děl směrem v vrchu Ronšperku, dále nad Sytno, k Jirné a zpět k řece. „každoročně nás chodí kolem tří desítek. U každého díla se zastavíme a povíme si něco o historii. Mnoho děl je dnes zasypaných, a to jich je v našem regionu kolem dvou stovek. Ale do žádného se už nelze dostat. Mohu zvát zájemce jen do naší štoly Prokop,“ uvedl Neuberger.
Na pochod se vydala také Jana Berková z Lípy. „Přijeli jsme na osobní pozvánku, zdála se nám lákavá a také to prostě byl dobrý nápad na procházku o svátcích. Výprava nás zaujala, potkali jsme přátele a rozhodně jsme se nenudili,“ uvedla Jana Berková ze severního Plzeňska.
Poprvé se na akci vydala i Jaroslava Hřebíková. „Všimla jsem si upoutávky na sociálních sítích a tak jsem šla v rámci po vánoční vycházky. Překvapilo mě plno zajímavostí, vůbec jsem netušila, kolik zde bylo štol, co vše se tu v okolí těžilo a jak je vůbec ten region obsáhlý. Pěkná výprava, jsem ráda, že jsem šla a jistě se zase někdy přidám,“ chválila pořadatele Hřebíková.
Video:
.
.