VZHŮRU NA ČERCHOV!

4 března, 2019|Posted in: Obecné

První březnový víkend jsem se vydala na Čerchov. Není to od Stříbra daleko, autem jedete asi 50 km a pak ho v pohodě zaparkujete, jako my, v Peci.

Už v obci jsme se rozhlíželi, je to hezká vesnička, některé stavby jsou roubené, velice překvapující bylo, jak jsou všechny zahrady a dvorky uklizené, bez jakéhokoliv nepořádku či starých vraků. V centru je kromě úřadu pomník obětem války, dřevorubecká kaple sv. Prokopa a Dřevorubecké muzeum.

Právě kaple mě dost zaujala, měla krásné vitráže. Podle zprávy se na kapli podílela řada různých umělců. Kaple je dnes majetkem obce a stará se o ni Spolek na ochranu památek v Peci.

No, ale my šli hlavně na výšlap do vrchu. Zatímco dole nebylo po sněhu ani památky v půli kopce po modré značce jsme se už bořili po kolena. Ale to nás neodradilo, těšili jsme se na výhled. Který byl, sice mohl být lepší, ale i tak jsme byli spokojeni. Nahoře byl opravdu velký fičák, skoro jsme slova neslyšeli.

Propocení jsme vlezli do restaurace, kde na podobné turisty mysleli, a tak nad krásně plápolajícími kamny byly i sušáky, které jsme nevyužili jen my, ale i řada turistů, která přišla z druhé strany zřejmě od Capartic. Jídlo skvělé a tamní exponáty prostě krásná vzpomínka na retro.

Jinak, asi nemusím představovat – Čerchov  je hora v jihozápadních Čechách, s nadmořskou výškou 1042 metrů, a tím je vlastně úplně  nejvyšším bodem Haltravské hornatiny, celého Českého lesa a okresu Domažlice. A pokud kouknu do Wiki, tak ještě mohu doplnit, že s prominencí 527 metrů jde o desátou nejprominentnější horu v Česku. Vypíná se necelé 2 km od německých hranic přibližně 12 km jihozápadně od Domažlic, na trojmezí katastrů obcí Česká Kubice, Pec a Chodov. Průměrná roční teplota vzduchu na Čerchově činí 4,2 °C, průměrný roční úhrn srážek 1168 mm.

A nahoře vidíte vysokou vojenskou betonovou věž, která má něco přes třicet metrů a vedle ní je kamenná věž, tak zvaná Kurzova rozhledna postavená roku 1905.  Je trochu nižší, má 24 metrů.

Tak, snad jsem vás navnadila na výlet. Nebojte, i po modré to v pohodě dáte!

.