KŠICKÝ KOSTEL OŽIL SLAVNOSTMI – JE NA NĚJ I SBÍRKA!

24 dubna, 2019|Posted in: Obecné

Ve kšickém kostele Nanebevzetí Panny Marie se konala Velikonoční slavnost. Akci připravilo Sdružení Markyta vedené Jakubem Veselým, aby představilo kostel veřejnosti a vysvětlilo, proč existuje sbírka na jeho záchranu. „Na Sdružení Markyta vzniklo v roce 2008.  Je nás devět členů a cílem je zachrániti tuto památku. Už se nám povedlo opravit krov a teď bychom potřebovali opravit střechu, tedy chceme položit  novou střešní krytinu. Všechno děláme s domluvou s církví , ta nám kostel pronajala na dobu neurčitou a hodně nám pomáhají památkáři, kteří vždy řeknou, co je třeba jak udělat,“ vysvětluje Jakub Veselý.
Kostel sám o sobě je na inventář chudý, a to, co tam zbylo,  je potřeba také opravit. „Je tam torzo oltáře bez předmětů. Pak části ochozu a kazatelny. Vo je asi nejvzácnější, to je kamenný náhrobník Markyty Poměnické z Poměnic. Podle ní právě vznikl název sdružení, ale nikdo dnes opravdu neví, zda je tam pochována. Ještě je tam také zvon z roku 1923,“ popisuje Jakub Veselý.
Velikonoční setkání v kostele nabídlo lidem zajímavý program. „Návštěvníci viděli hranou legendu Proč se peče velikonoční beránek, aneb co se stalo tenkrát v Egyptě v podání místních obyvatel. Pan Jan Běle učil přítomné plést pomlázky, dále se předváděla výroba kraslic. ženy pro všechny měly pohoštění a celkově to byl hezký den a nějaká koruna se na opravy zase vybrala,“ uvedl místní obyvatel Stanislav Veselý, bratr zakladatele Markyty a fotograf ze Stříbra Laco Kajaba.
MarS
Foto: Kajaba Laco
.