NEJSTARŠÍ PANENKA V MUZEU MÁ SOKOLSKÝ KROJ

27 dubna, 2019|Posted in: Obecné, PRO ŽENY

V černošínském muzeu začala výstava starých panenek. Panenky od doby První republiky až do šedesátých let zapůjčila plzeňská sběratelka Božena Rambalová. Tak jsi vlastní kolem čtyř stovek a začala je sbírat v devadesátých letech. „Byla jsem tehdy v Norimberku v muzeu a tam jsem viděla krásné panenky. Tak jsem si řekla, že bych také podobné chtěla a začala jsem se po nich rozhlížet. Chodila jsem na různé bleší trhy, obcházela starožitnosti a postupně jsem kupovala jednu panenku za druhou. A najednou jich je na můj malý jednopokojový byt přes čtyři stovky. A k tomu tam mám i medvídky a mechanické hračky,“ směje se Rambalová.
Jednou z nejstarších panenek je chlapeček v sokolské kroji. „Ten je z roku 1928, hlavu má z lisovaného kartonového papíru a tělo ušité z látky. Pak mám panenky třeba ušité z kůže, další jsou z celuloidu a dalších materiálů. Některé mají oči malované, nalepené, jiné zase už ty pohyblivé, mrkací. A podobně je to s vlásky, ty nejstarší mají vlásky v podobě nalepené paruky, ty mladší, už je mají napíchané,“ vysvětluje sběratelka.
Panenky v muzeu jsou z různých států, z Německa, Ruska, Mongolska a jiných. Nejmenší jsou panenky, co se vejdou do dlaně a největší mají i přes sedmdesát centimetrů. “ Je to prostě taková všehochuť. Mám všechny ráda, nemůžu říct, že mám ráda třeba jen tu, nebo tuhle. prostě jsou všechny moje, a o každé něco z minulosti vím, jsou to moje holky,“ usmívá se Rambalová.
Sto dvacet panenek zůstane v černošínském muzeu až do 15. června. Od července je pak nahradí modely autíček od kladrubského sběratele.
video:
.
.