ZE SVOJŠÍNSKÉ POUTI

2 července, 2019|Posted in: Obecné

O víkendu se ve Svojšíně konala Pout´ sv. Petra a Pavla. Na místo se přijely podívat i bývalí rodáci a příbuzní z celého regionu. Kromě hudebního programu pod zámkem čekala na návštěvníky prohlídky zámku, stálé expozice i výstavy loutek. Kdo chtěl, mohl si půjčit do zámku i pohádkový kostým a toho právě využila sedmiletá Anetka Kolenová s kamarádkou Nikolkou. „Půjčily jsme si kostým princezen a prohlédly si loutky. Nejhezčí jsou u pohádkové scény O perníkové chaloupce. Maminka nám koupila i náhrdelníky a dostaly jsme růže,“ pochlubila se Anetka.

Návštěvníci také obdivovali nově upravenou náves. I domácí jsou spokojeni. „Zrovna je to letos rok, co si tu můj syn rozbil na pouti koleno, protože si zvrknul nohu na špatném povrchu. Takže já jsme moc ráda, že už je tu vše opravené a máme to tu krásné. Dnes si to kluci užili, byli na kolotoči, pak chtěli nafukovací kytary. S těmi pak pózovali s kapelou Wyjou na pódiu, moc se jim to líbilo,“ řekla Milada Panušková, která na pouti byla se svými syny Matoušem a Šimonem.

Podle starosty obce Karla Petráně byla právě pouť takovou větší zatěžkávací zkouškou. „Celé to centrum je nově opravené, ještě před pár týdny jsme dokončovali nějaké práce. Máme novou silnici, nové chodníky a osvětlení, jde o první etapu revitalizace obec za dvanáct miliónů. A budeme pokračovat, ještě nás čekají opravy u kostela,“ uvedl starosta.

Zámek a park doporučuji k prohlídce – za zámkem jsou dokonce i zámecké kozy. Odpočinout si můžete také vy stínu zámecké kavárny.
MarS
.