RETRO JÍZDA PŘILÁKALA SPOUSTU OBDIVOVATELŮ!

12 srpna, 2019|Posted in: Obecné

V sobotu oživlo stříbrské náměstí milovníky starých vozů. Veterán car club Plzeň pořádal už šestý ročník Retro jízdy, do které se se zařadilo celkem 134 aut a také tři autobusy. Spanilá jízda vedla po celém kraji se zastávkami v klášteře v Chotěšově, ve Stříbře a také i v Konstantinových Lázních.
Na každé zastávce museli řidiči plnit nějaké úkoly, ve Stříbře se navíc vydali na prohlídku tamního muzea. Na veterány se přišel podívat i stříbrský starosta Václav Votava, který vzpomínal na podobný vůz ze svého dětství. „„I moji rodiče měli Škodu 1000 MB, přesně takovou barvu. Dnes už si ani neumím představit, že jsme něčím takovým, bez klimatizace, jeli třeba do Jugoslávie,“ smál se Votava.
Ihned ale dostal odpověď od člena předsednictva klubu Milana Hampeka.  „A to byste se divil, pane starosto, jeden z našich členů tuhle cestu se Škodou 1000 absolvoval před měsícem a v pořádku se vrátil,“ smál se.

Vyhodnocení pak čekalo účastníky v cíli – v pivovaru Plzeňský Prazdroj v Plzni. Retro jízda byla určena pro auta, kterými se v Československu jezdilo za doby socialismu. „Šlo tedy o automobily, které prodával tehdejší státní podnik Mototechna od roku 1948 do roku 1989,“ upřesnil  Milan Hampek.

Stříbrští, kteří si nenechali přehlídku na náměstí ujít, si tak mohli prohlédnout nejen pestrou škálu škodovek všech typů, provedení a barev, ale i auta zahraniční výroby, z východu i západu. K vidění byly i dobové motocykly.
.