KAREL NEUBERGER POKŘTIL NOVOU KNIHU V MUZEU!

9 října, 2019|Posted in: Články

Hornický spolek Stříbro připravil ve stříbrském muzeu křest – v pořadí už 12. publikace, svého kolegy Karla Neubergera, který je místopředsedou spolku. Kniha se jmenuje Mieser Bergbau Revier a opět přibližuje město Stříbro tak, jak jej možná neznáte a samozřejmě se točí i okolo rudních revírů ve Stříbře a okolí.  Jak říká autor Karel Neuberger, pořád je možné dohledávat nové údaje o historii. “ Data dějin jsou neustále doplňována novými daty a údaji. Kniha se člení na několik kapitol. Jedna z kapitol doplňuje nové informace o hornických uniformách, další bohatou historii a sbírku stříbrských minerálů, další z kapitol opět dává možnost nahlídnout do nedaleké historie, kdy někdejší horníci vzpomínají na své mládí, jiná pak  přibližuje historii  hornických čepicí jako jednoho z doplňků hornické uniformy. Ale tu úplně hlavní kapitolu plní důlní mapy stříbrského revíru, jedná se o výtah jen 74 kusů těch nejzajímavějších,“ vysvětlil Karel Neuberger.

Celkem má autor důlních map bez dvaceti na tři stovky. Z archivních dokumentů vyplývá, že by jich mohlo  být až okolo 1 200 kusů, zbývající rozdíl se však dosud nepodařilo objevit. Nová publikace má 380 stran čtení a obrázků, je dosud nejmohutnější knihou. Autor ji věnuje svému otci Karlovi, který ho v mládí k hornictví přivedl. Křtu publikace se zúčastnili jen pozvaní hosté z celé ČR (Sokolov, Chodov, Nové Sedlo, Jáchymov, Příbram, Zbůch, Tlučná, Planá, Chomutov, Most a nesmíme zapomenout na představitele státní báňské správy z Prahy a Plzně).

Celou událost zahájil školní pěvecký sbor ze Základní školy v Mánesově ulici ve Stříbře pod taktovkou Blanky Červené a hudebního doprovodu Aleny Neubergerové.  „Jako kmotry jsem si pozval svou ženu Alenku a pak dámy Soňu Šustrovou a Lenku Marešovou.  Poslední jmenovaná je grafičkou celé knihy. No, a před mnoha léty zavedl hornický spolek tradici, že při křtu obdrží účastník jeden výtisk knihy zdarma, což se stalo. Při zahájení jsme nezapomněli ani na několik kamarádů, kteří obdrželi naše hornická vyznamenání, to byli  Bivoj Merc, Bohumil Machek, Soňa Šustrová, František Šimůnek a spolek Řimbaba Bohutín. Rovněž firma Diamo s.p. o.z. SUL v Příbrami u rukou ředitele Z. Skály odměnila staré horníky pamětními listy.  Myslím, že celá akce se nesla v přátelském duchu, už dlouho jsme se v takto poklidné atmosféře neměli možnost sejít,“ je spokojen autor knihy Karel Neuberger.

 

.