SMÍTKA OBHÁJIL EDA CUP

16 října, 2019|Posted in: Obecné

Pokaždé, když končí motokrosová sezóna a fanouškům tohoto sportu začíná být smutno, přichází ještě malá třešinka na dortu v podobě tzv. EDA CUPu, kterou letos již po třinácté pořádal táta závodníka Martina Fiňka společně s jeho celou rodinou a jeho přáteli. Je to naprosto luxusní akce, kterou ocení snad každý, kdo se zúčastní ať jako jezdec či jen divák. Dalo by se jednoduše říci, že místo konání se mění dle toho, kdo zrovna je ochoten propůjčit této akci svoje pole. Letos se tudíž konala v sobotu 12. října v Hajanech u Blatné. A že je o tuto akci nevšední zájem svědčí počet 255 startujících jezdců. Letos se startovalo ve třídách 50-65 ccm, MX2 HOBBY, 85CCM + Táta, Veterán + Enduro, ČZ Classis, MX1 HOBBY, ČZ TWINCHOCK a OPEN A + B. O to více musím znovu smeknout před pořadateli, kteří vše měli pevně ve svých rukách a jedna třída bez zbytečných prodlev startovala za druhou. Troufnu si říci, že leckterý pořadatel závodů MMČR či krajských přeborů by mohl jít za tátou FIňkem v tomto směru na školení. Však i na tuhle akci dokázal sehnat tzv. „krabičky“ pro časomíru.
A kdo by si myslel, že exhibice bude spočívat v tom, že se jezdci budou jen tak projíždět po poli a nepůjde o pravé motokrosové bitvy, ten by se šeredně spletl. Jezdci všech kategorií si nic nedarovali, tráva lítala vysoko do vzduchu, zatáčky se řezaly… do toho všeho krásně svítilo sluníčko … bylo to opravdu krásné sportovní klání. Cen pro vítěze byla klasicky připravena spousta, hlavní cenou pak byl tradičně řekněme již téměř „historický“ motocykl. Tak je tomu každý rok, stará babeta, moped ….. Již nejméně 3x ji získal závodník z Pňovan Petr Smítka se startovním číslem 25. Napjatě jsme tedy čekali, jestli i letošní výhra spadne do jeho náruče a on si tak bude moci doma konečně otevřít vytoužené muzeum :-). Zatímco v první jízdě to tak jasné dlouho nebylo, v druhé už jel stylem start cíl a své prvenství opět obhájil.
I přes početnou základnu diváků dokonce nebyly ani fronty u občerstvení, dostalo se na každého rychle a takový špíz s chlazeným pivkem … to byla opravdu lahůdka.
Takže ještě jednou ….. velká poklona pořadatelům, ale i divákům, bez kterých by to taky nešlo. A za rok se těšíme …..
Monika Šavlová

 

.