ONDŘEJ SMEYKAL POTĚŠIL POSLUCHAČE V PLZNI

29 ledna, 2020|Posted in: Obecné

Ve studiu plzeňského rozhlasu se konal veřejný koncert na didgeridoo a gong profesionálního hráče Ondřeje Smeykala, který je řazen mezi 10 nejlepších didgeridoo hráčů na světě. Při velmi ambientním osvětlení si návštěvníci mohli užít působení podmanivého zvuku tohoto hudebního nástroje australských domorodců a mohli na sebe nechat působit nejjemnější zvukové odstíny Ondrovy hudby, od tichých tónů až po silné zemité vibrace.

Po koncertě následovala beseda, kde Ondřej Smeykal  návštěvníkům vyprávěl nejen o vzniku a historii didgeridoo, ale také odkud vlastně z Austrálie pochází a kdo na něj hraje.  „Beseda byla zajímavá, Ondra přiblížil současný život australských domorodců, kteří jsou jednou z nejstarších dochovaných kultur světa. V podstatě mnoho aspektů zdánlivě zaostalé archaické společnosti promlouvá i k dnešní době. A i když dnešnímu světu vládne pokrok, mohla by nás doba kamenná v lecčems inspirovat,“ uvedla Kateřina Morová, která muzikanta v sále přivítala.

Koncert byl uskutečněn v rámci výstavy fotografií Blanky Křikavové, která navštívila právě tuto část Austrálie odkud nástroj pochází. Jedná se o výstavu, která má i benefiční charakter. Za částku 1.000 Kč je možné si vybrat kteroukoliv z vystavených fotografií a podpořit tak život konkrétní aboriginské rodiny Gurruwiwi, která se snaží udržovat a předávat jejich tradice dalším generacím. Výstavu je možné shlédnout do 31.1.2020.

MarS
Foto:  archiv Křikavových

 

.