KLADRUBSKÝ ORLOJ SPUSTIL MASOPUSTNÍ ŘÁDĚNÍ

24 února, 2020|Posted in: Obecné

Již 34-té masopustní veselí v novodobé historii ovládlo v sobotu 22 února městečko Kladruby. Tato tradice je zde velmi oblíbená. Dlouho dopředu svolával masopustní „vejbor“ všechny maškary, aby na náměstí dostavily včas. Zde je očekával předseda vejboru, sám velký PRONOBUS. Ten dlouho starostku přemlouval, aby mu svěřila klíč od města a on mohl s celým masopustním průvodem převzít vládu nad městem. Starostka chvíli otálela a zavzpomínala na alotrie, které maškary natropily vloni, ale nakonec povolila a klíč půjčila. Pronobus pak zkontroloval počet masek a nadšeně konstatoval, že ho těší přítomnost zástupců z Mileva. Ti vloni svoji účast přislíbili a svému slovu dostáli.
Aby čas nadvlády byl přesný, odstartoval ho pro tuto mimořádnou příležitost vyrobený Kladrubský orloj Ciprijána Dijoubalíka s 12-ti speciálními apoštoly a zakončen byl kokrháním kohouta.
Po tradičním focení u kašny se masky vypravily navštívit zdejší muzeum. Pronobus vyzval paní recepční k tanci a za taneček byl odměněn lahvinkou dobrého hřejivého moku. Pak už se průvod vydal po městě, aby postupně navštívil spoustu domácností. Hospodáře za doprovodu kapely vyváděly v tanci svěřenkyně psychiatrické léčebny, které se snažila svými pilulkami mírnit lékařka Kudláková, hospodyňky si zatančily s Pronobusem za mohutného potlesku trpaslíků. Ti byli ale smutní neb sedmý kamarád na masopust nedorazil.
Kladrubští se na setkání s maškarami důkladně chystali. V domácnostech napekli nezbytné tradiční koblihy, i něco mastného se na talíři našlo. Navařili hrnce čaje, ale i něco ostřejšího na zapití bylo.
Celý den pokračoval masopustní taškařicí v kulturním domě v Kladrubech, kde se masky vydržely bavit při hudbě plzeňské skupiny Epigon až do ranních hodin.
Monika Šavlová

 

.