KARANTÉNA – KAM TEĎ MŮŽEME CHODIT?

16 března, 2020|Posted in: Obecné

Jen do práce a zpět a na nutné nákupy. To jsou stručně zbylé možnosti pohybu po území Česka.

Vláda s platností od půlnoci z neděle na pondělí zavedla karanténu na celém území České republiky. „Pro nás je nejdůležitější, aby lidé omezili styk a aby se postarali o své prarodiče a rodiče. Problém je také ten, že řada lidí nedodržovala karanténu,“ uvedl v neděli premiér Andrej Babiš.

Po dobu od 16. března do 24. března (do 6:00) tak platí, že je zákaz volného pohybu po celém území Česka s vyjmenovanými výjimkami. Mezi ně patří například: cesta do zaměstnání nebo nutná cesta za rodinnou, návštěva lékaře či obstarání základních životních potřeb. Co přesně tedy smíme a co ne?

Smím na ulici?

Podle platného usnesení lidé nemají opouštět domovy až na výjimky, mezi které patří: cesta do zaměstnání nebo nezbytná cesta za rodinou a blízkými osobami. Lidem je také podle usnesení dovoleno si dojít na nákup potravin, léků, kosmetiky a jiných zdravotních pomůcek.

Stejně tak je možné v neodkladných záležitostech navštívit lékaře. A vyřídit si nezbytné úřední záležitosti.

Výjimka také platí pro zdravotníky, dobrovolníky, kteří pomáhají ve zdravotnických a jiných zařízeních. Venku se mohou kvůli svému povolání pohybovat lidé pracující ve veřejné hromadné dopravě a další infrastruktuře. „Dále se mohou volně pohybovat osoby, kteří pracují v rozvážkových službách,“ stojí v usnesení.

Vláda pak doporučuje zaměstnavatelům, aby umožnili svým pracovníkům práci na dálku, a dále se doporučuje pozastavit činnosti, které nejsou nezbytné pro provoz zaměstnavatele.

Co vládní rozhodnutí ruší, zakazuje nebo nově povoluje:

– Vláda ukládá pracovní povinnost žákům a studentům 5. a 6. ročníků lékařských vysokých škol a nelékařským zdravotnickým pracovníkům (sestry, záchranáři atd.) na středních školách. Jako posily je potřebují krajské hygienické stanice, záchranné služby a nemocnice.

– Všichni zdravotníci, lékař, farmaceuti a další nelékařské profese mají zákaz čerpání dovolené po dobu nouzového stavu.

– Ministerstvo financí promine veškeré pokuty za pozdní podání daňového přiznání či kontrolního hlášení, posouvá se termín pro daňová přiznání na 1. 7.

– Novou vlnu EET ministerstvo neodsune, ale nebude neplnění povinností sankcionovat.

– Na pomoc policii je povolána armáda a Celní správa.

– Úřady musí omezit úřední hodiny na maximálně 3 hodiny v pondělí až ve středu.

– Stát dočasně znovu zavedl ochranu státní hranice s Německem a Rakouskem v období od 16. 3. do 4. 4.

– Hejtmani a primátor hlavního města Prahy jsou povinni určit školu pro péči o děti ve věku 3 až 10 let, jejichž rodiče jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů, zdravotnických služeb či orgánů ochrany zdraví.

– Mateřské školky mohou pečovat o maximálně patnáctičlenné skupiny dětí.

– Ruší se doplňující senátní volby na Teplicku.

Můžu si tedy dojít nakoupit?

Ano, ale jenom do některých obchodů. Otevřené už od sobotního rána mohou být jen obchody s potravinami, s drogerií, lékárny nebo čerpací stanice. Vůbec se nesmí nakupovat na tržištích, jako je například Sapa. V provozu ale zůstávají internetové obchody. Naopak nově otevřela vláda autoservisy, stanice technické kontroly.