OKNA DO ČESKÉHO LESA – Z PROMÍTÁNÍ V PLANÉ

15 března, 2020|Posted in: Obecné

Na lezecké stěně v Plané se konala beseda s průvodcem Českého lesa Antonínem Hříbalem. Ten přivezl k promítání krátká videa a fotografie z Českého lesa. Tuto přednášku mohli nedávno vidět i tachovští diváci, jak uvedl Hříbal. „Několik dní před tím jsem měl toto promítání fotografií a krátkých filmů z Českého lesa v sále městského kulturního střediska v Tachově, kam přišly tři desítky diváků. A pak mě oslovil Dalibor Bartoš, zda bych mohl pro pozvané hosty tuto projekci a povídání udělat i v Plané. Slovo dalo slovo, a tak jsme se sešli zde v objektu, kde místní nadšenci a horolezci mají lezeckou stěnu, ale i možnost projekce na plátno. Přišlo samozřejmě  méně lidí než v Tachově, ale právě proto byla akce více komorní a trochu i diskuzní,“ vysvětloval Hříbal.

Promítání bylo rozděleno do několik sekcí, tedy oken. „Povídání jsem nazval Okna do Českého lesa. Důvodem bylo jakési pomyslné otevření tematických oken do našeho okolí. Pro diváky jsem připravil například okénko ornitologické s příběhy čapích hrdinů, cestovatelů z Tachovska do Německa  či Afriky, okénko zaniklých provozů, kdy jsme se podívali do míst bývalé ocelárny ve Frauenthálu a do Arnoštovy leštírny nebo také okénko nazvané makro, s aktuálními snímky například chvostoskoků, kteří se zrovna nyní rojí v bývalé osadě Kolm, kde je dnes naučná stezka Vodní svět. Chtěly bych moc poděkovat jak  MKS Tachov, které mě pozvalo a poskytlo prostor pro promítání, tak i zdejším plánským horolezcům, kteří vytvořili příjemnou atmosféru u lezecké stěny,“ usmíval se na všechny průvodce Českým lesem Antonín Hříbal.

Na diváky v Plané ale čekalo ještě jedno překvapení v podobě promítání z Dolomitů, tyto úžasné záběry nesbíral se svými přáteli Dalibor Bartoš. „Lidé měli zájem, a tak jsem jim pustil naše pěší putování tří kamarádů za krásami Dolomitů v oblasti Cortiny, kde jsme lezli nejen feratové cesty, ale také klasické odjištěné cesty v oblasti průsmyku Falzaréga,“ uvedl Bartoš.

Mezi diváky byla i plánská Jana Podskalská.  „Mně se večer moc líbil, zaujalo mě na těch cestách mnoho věcí. Poznala jsem místa, o kterých jsem ani netušila, že vůbec existují, byly tam úžasné záběry na přírodu, zvířata. Pro mě opravdu krásný odpočinkový večer,“ chválila Jana Podskalská.

Zájemci o tuto besedu budou mít možnost ji vidět v zimním období také v Černošíně.

MarS

.