Děti do dvou let věku nově mají na zakrývání úst a nosu na veřejnosti výjimku. Roušku, šál, šátek ani jiný ochranný prostředek nově mít nemusí. „Shodli jsme se, že roušky či podobná zábrana úst a nosu může velmi malým dětem znesnadňovat dýchání,“ odůvodnil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Také tato situace patří nově mezi výjimky. Řidiči motorových vozidel, kteří ve voze sedí sami, nemusejí mít roušku nasazenou.

A co když v tom autě jedu například s manželkou, s níž žiji ve společné domácnosti?

I když to zní nelogicky, roušku podle vládního usnesení mít musíte. Výjimka se týká pouze řidičů, kteří jedou v autě sami.

Ne, všichni ostatní na veřejnosti roušku mít musí. „Nadále platí povinné nošení ochranných prostředků dýchacích cest v místech mimo bydliště. Takovou ochranou je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Samozřejmě u sebe doma nebo na své zahradě, která je oplocená, můžete chodit i bez zakrytých úst a nosu. Pokud tedy nejste nemocní na nový typ koronoaviru, nejste v karanténě a nechcete nakazit ostatní členy domácnosti, kteří jsou dosud zdraví. Pak bychom Vám nějakou ochranu doporučovali.

Kamarádův byt nebo zahrada není veřejný prostor. Takže pokud na tom netrvá on, roušku mít nemusíte.

Musím ji mít nasazenou i v obchodě?
Ano, samozřejmě. A to jako zákazník i jako prodavač. Chráníte sebe i ostatní. Navíc byste se pokud možno měli snažit zachovávat mezi sebou dvoumetrový odstup od ostatních zákazníků.

Jak správně používat roušku:
Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/rousky-pravidla-siti.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu