NEVĚSTY MĚLY VLASY PLNÉ KVĚTŮ

12 května, 2020|Posted in: Domácí dílna, Obecné, PRO ŽENY

Františka Fránová šije si čepce ke krojům po mamince
Maminka pocházela z Domažlicka a všechny její starší sestry měly na svatbě vlasy ztužené cukrovou vodou a plné barevných květů, které připomínaly roční období, kdy byla svatba nebo květiny, které měla ve znaku obec. Většinou šlo o kopretiny, chrpy či vlčí máky. Po svatbě už vlasy nešly rozčesat a ani to nebylo potřeba, vlasy se vdané paní ustřihly a hlava se schovala pod tmavý šátek. Dnes už takovou nevěstu těžko potkáte, ale hlavu plnou květů si můžete představit právě díky čepcům Františky Fránové z Kladrub.

Zrcátka jsou okna do duše
Nezbytnou věcí do vlasů nevěsty byla také malá zrcátka, která symbolizovala pohled do duše, nebo-li okna do duše. Ta se vkládala do malých kovových rámečků a pak se drátkem do vlasů připevnila. Paní Fránová si rámečky sama letuje, cínem pak připevní drátek a celé to naaranžuje mezi připravené květy do tvarované polokoule ze starých silonových záclon.

Jde o titěrnou práci
Sedět u zdobení čepce se dá i přes sto padesát hodin. Nejde to udělat hned za jeden den. Každý květ či zrcátko se upravují zvlášť, musí se kus po kuse namotat na drátek a ten pak postupně vpichovat do připraveného polotovaru. Nikde nesmí zůstat volná mezera, hlava musí být skutečně plná různobarevných květů. Mezi to se také vkládají pentle a závěrem zmíněná zrcátka, která se poskládají tak, aby vytvořila pravidelnou čelenku.

Co obec to jiný čepec i kroj
Podle Františky Fránové, která mnoho ví od maminky a také se poptávala v muzeích, se čepce i kroje v každé vesnici trochu lišily. Někde převládala kopretina a chrpa, jinde máky, kroje měla třeba jiný šátek, nebo zástěrku. Právě ta odlišnost byla pro dané místo prý důležitá a hodně se to bralo i podle znaku obce.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=r8YanXvRoA8

 

.