MLADÍ VČELAŘI SE UČILI ZNAČIT MATKY

5 června, 2020|Posted in: Obecné, Obecné

V  rámci postupného rozvolňování  bezpečnostních opatření  v souvislosti s koronavirem se své vytoužené schůzky dočkaly  i děti z včelařského kroužku Kladruby.  Vzhledem k nouzovému stavu nemohly pracovat a rozšiřovat své znalosti dle plánovaného harmonogramu, s o to větší  vervou se nyní pustily do činnosti pro včelaře velmi důležité, tj.  značení matky.

Děti si  samy nachytaly trubce a zkoušely si značit jejich záda barevným fixem určeným ke značení matek.  Přestože značení není příliš složité, je třeba získat cvik a zručnost. Na to vedoucí obzvláště dbají.  Nikdo nechce těmto vzácným tvorům ublížit. „ S dětmi z kroužku nacvičujeme značení matek na trubcích, kteří jsou větší než dělnice a hlavně nemají žihadlo. I proto jsou nejlepšími kandidáty na živou pracovní pomůcku, děti neodradí případné bodnutí“ vysvětluje vedoucí Pavla Kovaříková. „Tato činnost děti velmi baví, získávají pocit, že se stávají opravdovými včelaři,“ pokračuje .

Ve včelstvu žijí tři druhy včel. Nejpočetnější skupinou jsou dělnice. Jejich život je většinou krátký. Ve včelařské sezoně se počítá maximálně na týdny, v zimě přežijí až 9 měsíců. Další, již méně početnou skupinou, jsou trubci. Ve včelstvu žijí většinou jen během včelařské sezony a bývá jich několik set až tisíc. Na konci sezóny je včely vyženou z úlu a tím trubci hynou.Včela, která je zastoupena v jediném exempláři, je matka. Její nejproduktivnější období je zhruba do 3 – 4 let věku, ale může se dožít i 5ti let. Úloha matky ve včelstvu je nezastupitelná a bez matky včelstvo nepřežije. I když je včelí matka největší včelou v úle, najít ji mezi více než 60 000 dělnicemi a necelou tisícovkou trubců bývá někdy docela oříšek. I z tohoto důvodu si včelaři své matky značí. Dalším důvodem, proč se matky značí, je určení jejich stáří. Princip je zcela jednoduchý. Na značení matek mají včelaři 5 rozdílných barev a každý rok se matky značí jinou barvou. Barvy se pravidelně opakují a v roce 2020 se matky značí barvou modrou.

„Konec školního roku a prázdniny se blíží, v tuto dobu se  činnost kroužku pravidelně přerušuje. Proto  plánujeme se ještě sejít, abychom zhodnotili včelařský rok, vyrobíme si něco málo ze včelích produktů . Děti si rozhodnou samy, jestli to budou medové bonbony nebo medový balzám na rty, příp. mastička s voskem a medem.  Máme v plánu pro členy kroužku jako poděkování za celoroční práci překvapení ve formě výletu. Plánujeme navštívit Botanickou zahradu v Praze, především její expozici Medonosné rostliny a včely. Ovšem tady vše opět ukáže až celorepublikový vývoj koronaviru, kdy a za jakých podmínek výlet podnikneme,“ dodává vedoucí závěrem.

Monika Šavlová

Foto: Archiv včelařský kroužek

.