LIDÉ VE KŠICÍCH ZACHRAŇUJÍ KOSTEL

20 srpna, 2020|Posted in: Obecné

Ve Kšicích se konala tradiční letní pouť, kdy se konalo také divadelní představení. Výtěžek ze vstupného na hru Pomocníčci na svatém Prokopu, poputuje na záchranu kšického kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ten potřebuje, pokud možno, velkou finanční injekci, jak říká předseda spolku Markyta Jakub Veselý. „Už jsme nějaké opravy zahájili, ale teď je důležité udělat střechu nad presbytářem a hlavní lodí, to je výměně střešní krytiny a zřejmě také několik trámů. Sháníme peníze, jak se dá, teď se na divadle vybralo devět tisíc, pokusíme se také získat dotaci z Ministerstva kultury, uvidíme. Pro naše účely byl také zřízen transparentní účet,“ vysvětlil Jakub Veselý.

Na divadlo přišla necelá stovka diváků, každý přispěl, kolik mohl. „Hru Pomocníčci na svatém Prokopu napsala a zrežírovala Miriam Petrová spolu s příznivci a členy spolku Markyta, který se snaží chátrající kostel v obci zachránit. Právě proto tu členové pravidelně pořádají malé kulturní akce. Tato hra měla být předvedena původně na jaře, ale vzhledem k situaci, jaká tu byla, bylo představení odloženo. Kdo hru nestihl, nabízíme mu možnost ji ještě vidět 6. září v podvečer, kdy ji uvidíte netradičně za záře petrolejek a svíček. Přesně tak, jak se hrálo divadlo za dávných časů,„uvedl jeden z herců tamního divadelního uskupení Laco Kajaba.

POZOR změna ze dne 25.8. – původně ohlášená repríza, viz výše, nebude v neděli 6. září, ale bude v sobotu 5. září od 20:30. Děkujeme za porozumění změny termínu

Sbírka na opravu kostela má účet:  2800215551/2010
Foto: Spolek Markyta, Jakub Veselý
.