ŠMUDLINA MOŽNÁ ROZŠÍŘÍ PROSTORY!

12 srpna, 2020|Posted in: Obecné

Tachovský útulek U Šmudliny se chystá zvětšit své prostory. Má  v plánu zakoupit vedlejší pozemek, kde by časem mohly vyrůst nové kotce a také budova. Zatím je vše v jednání  s městem Tachovem, jak uvedla vedoucí útulku Gabriela Jägerová. „Útulek je často přeplněný, teď máme 15 pejsků, takže všechny kotce jsou zaplněny.  Jde zejména o  o křížence typu bull, tedy bullteriéry nebo stafordy. Před pár dny se v útulku objevil krásný asi osmiletý kříženec jezevčíka, nalezenec je dobře živený, v dobré kondici a má hnědý obojek z kovovými prvky. Pravděpodobně někomu utekl, myslím, že někomu chybí, třeba staršímu člověku, který neví, jak pejska hledat,“ říká Jägerová.
Jsou pejsci, kteří se v útulku ani neohřejí, a jdou domů, jen utekli páníčkům. Ala převažují ti, které prostě někdo vyhodil, nebo byli odebrány špatným majitelům, kteří je týrali. „Obojí je smutné. Co se hodně rozmáhá, to je vyhazování psů u dálnice. V útulku pak často zjistíme čip, většinou z jiné země, třeba z Německa a ten čip je na internetu zrušený, takže prostě majitele nedohledáte. A my máme plno práce , psa vyšetřit na veterině, vykrmit a nabízet adopci.  Bohužel tím, jak se lidé zbavují psů u dálnice, nejčastěji u Mlýnce nebo Nové Hospody, tak se i stane, že pes je sražen autem a má třeba i vážná zranění. To vše také řešíme, veterinární vyšetření, operace, následnou léčbu,“ vysvětluje vedoucí útulku.
Na práci není úplně sama, jak by se mohlo zdát, pomáhá jí řada dobrovolníků. „Mám tu pomocníky na venčení, úklid, nebo i tak zvané dočasky, to je že si třeba někdo vezme pejska na čas domů, než se situace nějak vyřeší. Ale  teď nás trápí i jiné věci, nedostatek prostoru a kotců. Potřebovala bych mít další místo, kotce a zázemí. Mohla bych pak sem brát i další nechtěná zvířata, nejenom psy, ale také pár koček, králíky, morčata a želvy, protože i kvůli takovým zvířatům, nám lidé často volají,“ dodala.
Pomocné ruce a i finanční či jiné dary jsou vždy vítány. Kontakt zájemci najdou na webových stránkách útulku, tedy na www.utulek-tachov.cz.  Najdete tam jak aktuální nabídku pejsků, tak i možnost, jak můžete pomáhat.
.
foto: archiv: U Šmudliny
.