VÝPRAVA ZA HISTORIÍ PODÉL HRANICE

30 září, 2020|Posted in: Obecné, Příroda, Tip na výlet

Chráněná krajinná oblast Český les, pracoviště Přimda, připravila zajímavou exkurzi do přírody a po stopách zaniklých míst. V neděli se tak zájemci sešli v obci Pleši, kde na ně čekal průvodce Antonín Hříbal. Poté se všichni vydali směrem ke státní hranici. „Nejdříve jsme se zastavili na starém hřbitově v Pleši, kde je docela zajímavé to, že mezi hroby je ukrytý bunkr. Pak jsme se vydali k hraničnímu přechodu Friedrichshäng a pokračovali jsme podél česko-bavorských hranic a vlastně i podél hranice přírodní památky Veský mlýn. Pověděli jsme si něco o údržbě mokřadních luk, kde se části udržují spásáním ovcí a postupovali jsme dále, až jsme se přes zaniklou obec Václav vrátili zpět do Pleše,“ vysvětlil průvodce Antonín Hříbal.
.
Akcí do přírody se měsíčně koná několik, jak uvedla za CHKO Český les Lucie Koryťáková. „Už teď 3. října bude další výprava pod názvem Festival vodního ptactva na Anenských rybnících, kde se v 9.15 hodin sejdeme na vlakovém nádraží v Plané. Další pak plánujeme v půli října, kdy zveme na akci s poznáváním hub, ale nevíme ještě, co přinese čas a případná hygienická opatření, takže je lepší hlídat naše webové stránky, nebo mi případně zavolat, zda se akce bude konat,“ uvedla Lucie Koryťáková.
.
K výpravě se přidala také Jitka Klinerová ze Stříbra. „Pro mě to byla velmi zajímavá exkurze, povídání o historii zaniklých míst v podání pana Hříbala bylo poutavé. Poslední dobou na podobné akce ráda chodím a děkuji pořadatelům za parádní nabídku, jistě se zase někdy přidám,“ pochvalovala se nedělní výlet Jitka Klinerová.
.
Případné informace k plánovaným akcím najdou zájemci na: https://ceskyles.ochranaprirody.cz/, nebo lze volat na telefonní číslo: 728 496 075.
.
MarS
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.