JABLEČNÝ JARMARK NA KRASÍKOVĚ!

1 října, 2020|Posted in: Obecné, PRO ŽENY, Recepty

Jablka na Krasíkově budou i letos!

První sobotu v říjnu se vrch Krasíkov nedaleko Konstantinových Lázní zaplní trhem s vůní jablek. Tradiční Slavnosti jablek letos nahradí Jablečný jarmark, který nabídne téměř 40 stánků s regionálními produkty.

Každoročně na Krasíkov zavítají tisíce lidí, aby ochutnali čerstvý mošt či různé jablečné pokrmy nebo si užili pestrý kulturní program. Stávající situace však podobným akcím příliš nepřeje, přesto se organizátoři rozhodli udržet alespoň část akce a představit tak návštěvníkům Krasíkov v trochu jiné podobě. S ohledem na aktuální mimořádná opatření musela být podoba akce značně upravena a tak letos na Krasíkově návštěvníci nenajdou kulturní program ani stánky s občerstvením. „Museli jsme se podřídit platným mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví a doporučením hygieniků,“ vysvětluje Jan Florian z pořádající MAS Český Západ.

Jablečný jarmark nabídne čtyři desítky stánků

„Slavnosti jablek tak, jak je známe z předchozích let, se tedy letos opravdu nekonají. Upravené podobě jsme se rozhodli dát název Jablečný jarmark, aby lépe vystihoval to, co návštěvníci mohou na Krasíkově v sobotu 3. 10. 2020 čekat,“ upřesňuje Florian. Nicméně i v této redukované podobě tu bude téměř 40 stánků s řemeslnými, ale i potravinářskými výrobky z celého kraje. Kromě prodeje jablek a moštů z Českého lesa, bude možné zakoupit jablečné dezerty, představí se také nositelé značky Regionální potravina Plzeňského kraje jako například čaje, sirupy, džemy, med i sýry nebo keramika, šité hračky, háčkované doplňky nositelů Místní výrobek ze západu Čech. Aby pořadatelé dodrželi požadavky na rozestupy mezi stánky i návštěvníky, budou stánky rozmístěny podél cesty od úpatí až na samotný vrchol. „Naším záměrem bylo podržet alespoň místní drobné řemeslníky, pro které jsou trhy a jarmarky klíčovým zdrojem obživy – podpora podnikání patří mezi jeden z cílů naší organizace“, vysvětluje ředitelka pořádající MAS Český Západ Edita Šajtošová. Většina podobných akcí byla totiž letos zrušena a tak je Jablečný jarmark na Krasíkově jednou z mála příležitostí, kde se setkat s místními produkty.

Štrúdly a svačinu si návštěvníci musí přinést vlastní

Vzhledem k tomu, že letošní akce se musí obejít bez stánků s občerstvením, vyzývají pořadatelé návštěvníky, aby si nezapomněli vzít vlastní svačinu. „Štrúdly si letos budou muset všichni přinést z domova. Očekáváme hezké počasí a proto doporučujeme přibalit si i piknikovou deku, místo, kde ji rozložit, se určitě najde,“ dodává Florian.

Organizátoři se budou muset vypořádat s řadou dalších opatření, zajištěná bude tekoucí voda i dezinfekce. U vstupu bude probíhat sčítání návštěvníků, tak aby počet přítomných v jednom okamžiku nepřesáhnul tisíc osob. „To pro nás nebude problém, návštěvníky sčítáme u vstupu každý rok, abychom měli statistiku. Celková návštěvnost se pohybuje od 3 do 6 tisíc, letos čekáme zhruba třetinu“, vysvětluje Florian. Pořadatelé také doporučují všem návštěvníkům nošení roušek po celou dobu akce. „Přece jen bychom neradi, aby si z Krasíkova kdokoliv odnesl jiné suvenýry, než ty, které si koupí u stánků našich řemeslníků,“ uzavírá Šajtošová, která věří, že návštěvníci stanovená opatření pochopí a ocení, že i v této době se podobná akce koná.

.

Foto: Petr Janík