NAUČNÁ STEZKA U SULISLAVI MÁ 7 KM A STOJÍ ZA PROCHÁZKU!

16 října, 2020|Posted in: Obecné, Příroda

Informační tabule, altány k posezení a také například pocitový chodníček je součástí nové lesní naučné stezky. Nedaleko přehrady Hracholusky a Sulislavi tak můžete poznat krásy lesa a odnést si zajímavé poznatky o tom, jak se v lese pracuje.

První zastavení nové naučené stezky se nachází na rozcestí u Jánského rybníka zvaného Křivý. Zde jsou nainstalované první dvě tabule, které návštěvníky v lese uvítají. O pár metrů dál stojí kaplička svatého Eustacha. „Kapličku jsme vysvětili a myslím si, že si právem zaslouží, aby jí lidé poznali,“ řekl tamní hajný Vladimír Souček.

Svatý Eustach je patronem lovců, lesníků a lidí, kteří v lese pracují. Kaplička je mu zasvěcena proto, aby lidi, pracující v lese, ochraňovala před vším zlým, co je může v lese při těžké práci potkat. „Co všichni vnímáme, když do lesa chodíme, je to, že les nám usychá, žere nám ho kůrovec, tak jsme chtěli tímto upozornit i na to, že bojujeme za naše lesy,“ vysvětlil Vladimír Souček.

Na trase dlouhé přes 7 km je 11 zastavení a téměř všechny popisují, jak se v lese pracuje, co lesu škodí a jak by se v lese mělo chovat. Stezka lze obejít svižným krokem za 2 hodiny, když však budete rozjímat a všechno si pečlivě číst, trvá trasa přes tři hodiny.

Trasa je okružní a má tři zkratky, kterými se dá vrátit zpět ke kapličce svatého Eustacha. I přes jeden kilometr lesní cesty, na které se nacházejí šišky a klestí, se dá stezka jet na kole či koloběžce.

CELÁ REPORTÁŽ JE K POSLECHU ZDE:    https://plzen.rozhlas.cz/nova-sedmikilometrova-naucna-stezka-se-vine-mezi-hracholuskami-a-sulislavi-8339007

.