SPORTOVNÍ LETADLO SESTŘELILI NAD POLEM

26 října, 2020|Posted in: Obecné


V roce 1963 přiletělo z Německa na Tachovsko malé sportovní letadlo, které obranné složky české armády po několika výzvách sestřelily. Na události se v obci Nové Sedliště stále vzpomíná a na místo vedle pomníku byla postavena také informační tabule.

Památník pilota sestřeleného letadla v Novém Sedlišti

Někteří obyvatelé si historickou událost stále živě pamatují. „Byli jsme v hospodě dole u hlavní silnice a slyšeli jsme letadla a nějakou palbu. Vyšli jsme ven a viděli jsme, jak z toho letadla létají kousky a když letadlo spadlo, jeli jsme se na místo podívat,“ vyprávěl 78letý Miloslav Moravec.

Přihlížejících obyvatel bylo na místě, kam letadlo dopadlo, mnoho, protože prý zrovna probíhal sběr brambor. Lidé viděli pilota, který měl na sobě koženou bundu a bílý svetr a nad zápěstím měl ustřelenou ruku. Mladý pilot neměl šanci přežít. Ani z letadla nic nezbylo. Vojáci a policie vše do druhého dne po nešťastné události odklidili.

Památník pilota sestřeleného letadla v Novém Sedlišti

Pilot řídil německé sportovní letadlo Cessna 19, které vyletělo z letiště poblíž Regensburgu. Na to, proč pilot letěl do Čech, se nepřišlo. Česká protivzdušná obrana a radarová technika tento letoun zaznamenala a vyslala na místo stíhačky z letišť v Plzni, Českých Budějovicích a Žatce. Proudový stíhací letoun MiG-19 vystřelil několik varovných výstřelů, světelné rakety a jelikož pilot nereagoval, tak ho bohužel sestřelil.

Zatím se nezjistilo, proč sportovní letoun na toto území zabloudil. „Je to záhada, pilot měl u sebe jen nějaký dopis od právníka, jinak nebyli nalezeni ani žádní jeho pozůstalí,“ sdělil Jan Šrotýř, badatel a historik z Boru, který se celou událostí zabývá.

Památník pilota sestřeleného letadla v Novém Sedlišti

Smutnou událost se Jan Šrotýř snažil připomenout tím, že u pole postavil pomník, torzo jednoho letadla, a informační tabuli. „V roce 2013, když jsem se náhodně dozvěděl, že k něčemu takovému tady došlo, jsem začal bádat v archivech a zjistil jsem celý ten příběh, který byl celkem složitý,“ vysvětlil Jan Šrotýř. Na výročí 50 let nechat jako upomínku na místě pádu letadla zbudovat památníček. Nyní zde stojí i nová informační tabule.

autoři:Martina Sihelská,Iva Štěpánková|zdroj:Český rozhlas Plzeň
CELÁ REPORTÁŽ K NÁSLECHU ZDE:
.