TIP – NOČNÍ PŘEŠTICE

17 prosince, 2020|Posted in: Obecné

Všechna města se v předvánočním čase pomyslně oblečou do královských rób. Města a obce investují do světelné výzdoby a dalších dekorací mnoho peněz. Někde mají i výhodu tak zvaných srdcařů, jako například v Přešticích. Tam vánoční výzdobu města doplnil jeden místní rodák a dal do ní nemalé peníze. Má prostě rád lidi a chtěl jim letošní rok zpříjemnit, jak uvádí podnikavý Michal Jánský. „Tento rok je od začátku docela smutný, lidé jsou z celé té krize špatní, a tak by to nemělo být, aspoň ne před vánočními svátky. Zejména děti by měly mít rozzářené oči. A tak jsem si řekl, že prostě pro tohle krásné město a lidi v něm, ale i pro široké okolí, něco udělám pro radost. A tak jsem začal na různá místa ve svém volném čase instalovat světelné prvky. Vše na své náklady,“ uvedl autor světelné výzdoby v Přešticích.

.
A tak se postupně ve městě objevily andělé, pak téměř dvoumetrová hvězda, velká rodina sněhuláků, světelný strom ve tvaru kužele s ozdobami a další. K tomu ještě přišel nápad, ozdobit malou jeskyni, kde bude na Štědrý den možnost vyzvednout si betlémské světlo. „Máme tu u domu historie památník Jakuba Jana Ryby. U něj jsou teď andělé a na podstavci jsou udělané svítící notové linky, kde vždy probliknou světélka v melodii nejznámější skladby České mše vánoční. A kousek za památníkem je malý prázdný podzemní prostor. Napadlo nás tam udělat betlémskou jeskyni, takže je tam nyní nebe plné hvězd, stojí tam vánoční stromeček, svítí kometa a jsou jesličky. U toho všeho je andělská lucerna a na Štědrý den tam od 8 do 19 hodin mohou lidé chodit pro betlémské světlo,“ vysvětlil Jánský.

.
A proč to vlastně všechno dělá? „No, pro radost. Víte, jak mě hřálo u srdce, když mi moje šestiletá dcerka řekla, teda tati, ode mě máš fakt jedničku. A o tom to je. Doufám, že se to líbí všem. Ještě bych moc chtěl poděkovat Drahomíře Valentové, vedoucí Domu historie Přešticka. Velmi ochotně mi pomohla,“ řekl závěrem Michal Jánský.
Všechny instalace jsou z LED komponentů, tedy jde o úsporné osvětlení, napájení je z veřejného osvětlení.

.

MarS

Foto: archiv Milan Janoch

.