ZÁCHRANÁŘI V ČESKÉM LESE

4 února, 2021|Posted in: Obecné, PRO ŽENY

Na Tachovsku v Českém lese funguje horská záchranná služba Mountain Rangers. Záchranáři ze základny na vrcholu Havran celoročně pomáhají hledat zbloudilce a starají se o zraněné. Vše dělají ve svém volném čase.

Cvičení záchranářů v Českém lese

V Plzeňském kraji nefunguje horská služba jen na Šumavě. Záchranáři z Royal Rangers provozují horskou službu pro Český a Slavkovský les, a to hned na čtyřech stanovištích. Jsou to kóta Havran v Českém lese, Krakonoš u Mariánských Lázní, Kynžvart a Slatina. Záchranáři tam pomáhají už několik let o zimních víkendech, v Českém lese na Havranu funguje skupina Mountain Rangers celoročně.

Záchranáři z horské služby evakuují například podchlazené turisty v ohrožení. Podrobují se ale i tréninkům. Při jednom z nich museli záchranáři natrénovat ošetření zraněné lyžařky, které musel její sedmiletý syn sehnat v lese pomoc.

Ženu přesunuli do evakuačního vaku a chystali se k převozu pacientky na základnu pod rozhlednou Havran. „Pokud je v tomto stavu, tak sem musíme dostat lékaře s nějakou medikací a musí se stabilizovat na místě ještě před transportem,“ sdělil velitel Tomáš Rusňák. Hlavním úkolem je udržet člověka při životních funkcích a dostat ho do stabilního prostředí, odkud může být evakuován buď stabilizovaný nebo letecky.

„Teď budeme jen čekat na to, jak se naše velení domluví se státní záchrankou a jak budeme pokračovat. Myslím si, že v tomto případě bychom to řešili leteckým transportem,“ popsal vzniklou situaci Tomáš Rusňák. Chlapec by zůstal na základně a záchranáři by se pokusili spojit s jeho rodinou a chlapce někde předat. Pokud by se rodinu kontaktovat nepodařilo, tak by se tím zabývala policie.

.

CELÁ REPORTÁŽ K NÁSLECHU ZDE:

https://plzen.rozhlas.cz/horsti-zachranari-v-ceskem-lese-funguji-dobrovolne-a-celorocne-8419391?fbclid=IwAR3_nvOn8ac1s5WLOCkrfO8lJaIEo65EwZYLdafW1pmOPv8lxRW6LOqGkbs#volume

.

a krátké video můžete vidět ZDE: