ZANIKLÁ MÍSTA – BAŽANTOV A POŘEJOV

10 února, 2021|Posted in: Obecné, Ostatní, Tip na výlet

V pohraničí v Českém lese se nachází několik zaniklých obcí, které mívaly zajímavou minulost. Že se kdysi jednalo o obydlenou oblast se dnes pozná jen podle zbytků kamenných základů.

Židovský hřbitov

.

Bažantov vznikl ve 12. nebo 13. století. Osídlili ho tachovští Chodové. Ti pro České království hlídali pohraniční hvozdy. Z Bažantova však zbyly jen trosky budov. „Obec měla dost divokou historii. Přehnaly se tady husitské války, příchodem Habsburků to tady osídlili Němci, během třicetileté války to zde několikrát vyplenili Švédi a poté Chorvati,“ popsal hledač historie Jan Šrotýř z Boru.

.

Největší boom oblast zažila v 18. a 19. století. Vesnice byla celkem veliká, žilo v ní přes dvě stě lidí. Po druhé světové válce došlo k vysídlení Němců z této oblasti. „Zajímavé je, že Bažantov přežil husitské války, přežil morové rány, třicetiletou válku, těžké časy neúrody i druhou světovou válku, a nakonec nepřežil komunistický režim a v roce 1966 byl srovnán se zemí buldozery,“ vysvětlil Jan Šrotýř.

Do oblasti se dostalo čtyřicet Bulharů, kteří vesnici zplundrovali z důvodu údajného hledání bažantovských pokladů. Ty se však podle dochovaných zdrojů nenašly.

V Pořejově žilo okolo stovky Židů, kteří měli svou synagogu

Minulost připomíná také ruina kostela svaté Anny mezi bývalým Bažantovem a Pořejovem. Okolo něj se nachází starý hřbitov. Pořejov byl největší vsí v celém okolí. Nacházel se tam zámek, kostel, a protože tam žila židovská komunita, stála v Pořejově i synagoga.

Uprostřed pole stojí strom a u něj se nachází pomník. Ve vesnici Pořejov se totiž narodila manželka Ferdinanda Porscheho, jenž byl zakladatelem značky Volkswagen a vymyslel známá auta brouky. V okolí rostou lípy, které jsou až přes tři sta let staré a také se zde nachází židovský hřbitov s třemi sty hroby.

.

REPORTÁŽ K NÁSLECHU ZDE:

https://plzen.rozhlas.cz/bazantov-vesnice-v-pohranici-ktera-prezila-nekolik-valek-ale-neustala-8423054

.

VIDEO ZDE: https://www.youtube.com/watch?v=QDZAcFG8CyI&ab_channel=MartinaSihelska

.

MarS

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.