KLADRUBŠTÍ CHLAPCI SE STARAJÍ O BUNKRY

3 března, 2021|Posted in: Města, Obecné, Tip na výlet

Několik patnáctiletých chlapců z Kladrub má zvláštní zábavu. Ve svém volném čase uklízí a čistí tamní bunkry, tedy objekty lehkého opevnění. Před několika lety založili dokonce spolek a z jednoho bunkru by rádi vybudovali mini-muzeum.

Teenageři z Kladrub se rozhodli uklidit, vyčistit a opravit objekty lehkého opevnění. Nyní stěny bunkru čistí kartáči a snaží se odhalit barevné maskování z první republiky. „Je krásně vidět zachované barevné maskování, nyní se snažíme zdokumentovat zelenou barvu. Prolíná se nám do toho černá a přemýšlíme, jak byly fleky tehdy udělané,“ sdělil patnáctiletý Filip Burian z Kladrub. Bunkr má na sobě dokonce nápis a je i očíslovaný.

Město chtělo bunkry získat do svého vlastnictví

Chlapci čistí objekty, které jsou ve vlastnictví ministerstva obrany. „Bunkry nejprve vyklidíme zevnitř a poté vzhledově zvenku očistíme, aby dobře vypadaly. Neděláme tedy nic špatného,“ poznamenal Filip Burian. Město Kladruby podalo žádost o získání těchto objektů do svého vlastnictví. Ministerstvo obrany však objekty prý teprve mapuje.

.

Celá reportáž je k náslechu ZDE:

https://plzen.rozhlas.cz/chlapci-z-kladrub-cisti-a-opravuji-ve-svem-volnem-case-vojenske-bunkry-8437626

.