NÁŠ REGION MÁ INTELIGENTNÍ PATNÍKY!

8 března, 2021|Posted in: Obecné

Již rok a půl mají na Tachovsku podél silnice inteligentní patníky, které mezi sebou komunikují. Reagují na blížící se auto a vyšlou zvukový i světelný signál, aby vystrašily zvěř, a odradily ji tak od vstupu na vozovku. Projekt má zatím kladné výsledky.

Pokusný úsek silnice na Tachovsku o délce 1200 metrů je osazen novými směrovými sloupky, které jsou elektronické, jsou akustické i optické. „Ve spolupráci s místním mysliveckým sdružením se vytipoval úsek, kde často docházelo ke střetu zvěře s projíždějícími automobily. Od doby, kdy se patníky osadily, nedošlo k žádnému střetu se zvěří,“ řekl provozní ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Radek Šíma.

Signály patník vysílá za snížené viditelnosti

Zvukové varovné signály vysílají patníky hlavně za šera. Zvěř se totiž přes vozovky nejvíce pohybuje v noci, kdy přechází na pastvu. Směrové sloupky komunikují tak, že jeden druhému posílá signál, aby se projíždějící auto sledovalo. Směrové sloupky ale fungují i nezávisle na sobě.

.

Celá reportáž k náslechu ZDE: https://plzen.rozhlas.cz/na-tachovsku-stoji-u-cest-inteligentni-patniky-odrazuji-zver-od-vstupu-na-8441865

.