SKORCI NA TACHOVSKU I VE STŘÍBŘE

25 března, 2021|Posted in: Obecné, Příroda

Skorci vodní s příchodem jara hnízdí v blízkosti vodních toků. Kroužkování pomáhá ornitologům a zoologům zjistit, kde tito potápějící se pěvci hnízdí a kolik se jich v oblasti vyskytuje.

Zoolog Martin Liška

Skorce vodního můžeme poznat podle tmavohnědého zbarvení s nápadnou bílou náprsenkou na břiše. Je to pták, který umí výborně plavat a potápět se. Skorce je tedy možné vidět v blízkosti vodních toků. Jejich hnízda se často nacházejí na mostní konstrukci. Na Tachovsku se skorec vyskytuje už dlouho, již od 70. let.

Skorci v Čechách zůstávají celoročně. „V tužších zimách se skorci musí stahovat o něco níže po proudu nebo do nějakých teplejších oblastí, když řeky zamrznou a nemohou se dostat k potravě,“ vysvětlil zoolog Martin Liška z Muzea Českého lesa v Tachově. V letošní zimě došlo k posunům těchto ptáků, ale nyní už se vrací zpět a začínají s hnízděním.

Na Tachovsku je zhruba 70 párů skorce vodního. „Nyní mi začne takové kolečko po hnízdech spojené s kroužkováním mláďat,“ sdělil Martin Liška. Skorci se kroužkují barevnými kroužky, na kterých se nachází kód, který lze přečíst silným dalekohledem nebo z fotografie. Mláďatům se barevné kroužky nedávají, protože je u nich příliš velká úmrtnost.

Odrostlým mláďatům se dávají barevné kroužky

Zelené plastové kroužky na levé noze s bílým dvoučíselným alfanumerickým kódem se dávají dospělým ptákům. „Pokud někdo na Tachovsku narazí na skorce kroužkovaného takovým kroužkem, a povede se mu odečíst třeba i nekompletní číslo nebo jen informaci, že pták má tento kroužek, byl bych rád, kdyby dal vědět do Muzea Českého lesa v Tachově s datem a místem pozorování,“ poprosil Martin Liška. Tyto informace pomohou zoologům vystopovat, kde skorci hnízdí.

.

REPORTÁŽ Z ROZHLASU SI MŮŽETE POSLECHNOUT TADY: 

https://plzen.rozhlas.cz/zoologove-na-tachovsku-krouzkuji-skorce-vodni-8453844

.

autoři:Martina Sihelská,Iva Štěpánková|zdroj:Český rozhlas Plzeň