ŠTÍTY Z PŘIMDY VZNIKLY Z KRIZE

30 března, 2021|Posted in: Domácí dílna, Obecné

Pandemie změnila mnoha lidem život. Z koronavirové nudy mohla některým vzniknout nová hlavní obživa. Dírou na trhu se loni ukázaly ochranné zdravotnické pomůcky.

Když se vloni zavřely hranice s Německem, nemohl Petr Koryťák z Přimdy na Tachovsku denně dojíždět za zaměstnáním, kde pracoval jako elektrikář. Začal z dlouhé chvíle pomáhat zdravotnickému personálu tím, že na 3D tiskárně vyráběl ochranné štíty. Nyní ho již tato práce živí. O štíty je zájem nejen v nemocnicích, ale i v různých firmách, kde je používají k ochraně při práci.

.

S jednou facebookovou skupinou jsme začali vyrábět ochranné štíty na 3D tiskárně, abychom pomohli zdravotníkům, kteří to v té době potřebovali,“ oznámil Petr Koryťák. Na 3D tiskárně se vytisknou všechny tři díly štítu – brada, která vyztužuje hledí, samotné hledí a čelenka.

.

Jak se takový štít skládá?

Na hledí se nacházejí otvory, které se nacvaknou na čelenku. Na spodní část se připevní výztužná brada, která pomáhá držet tvar štítu. Nakonec se na čelenku připevní guma, držící štít kolem hlavy.

Štíty putovaly převážně do nemocnic. Aktuálně jdou především na odběrová místa. „Stále je o ně velký zájem i v malých firmách, které jsou v provozu,“ uvedl Petr Koryťák. Stroje dnes dokáží vytisknout čelenku za 45 vteřin. Je tedy možné vyrobit i 1500 kusů denně.

První měsíce pandemie se Petr Koryťák snažil štíty nepřetržitě rozdávat do zdravotnických zařízení. Výroba štítů se však stala jeho hlavní výdělečnou činností. Nyní provozuje i svůj eshop.

.

zdroj:Český rozhlas Plzeň
.