TIP NA VÝLET – HORNÍ POLŽICE A MUZEUM

26 března, 2021|Posted in: Obecné, Ostatní, Tip na výlet

Malé vesnické muzeum s expozicí plnou historického nářadí, obrazů a dalších věcí je možné prozkoumat v Horních Polžicích u Bezdružic. Vzniklo ze staré hasičské garáže a návštěvníci se do něj mohou podívat kdykoliv. Je totiž stále otevřené.

Gustav Černý

Jedinečnou expozici ze staré požární zbrojnice připravil pětaosmdesátiletý Gustav Černý. Do sbírky zapojil všechny sousedy z okolí. Fotografie, žebřiňák i kolo s houkačkou se dá v muzeu nalézt. „Použili jsme obrazy z kroniky a vyhlásili jsme po vsi a po známých, že kdo má doma klumpy z domácností či z řemesel, aby nám je přinesl,“ popsal Gustav Černý.

Z věcí ze všech možných dvorů, stodol, z historického sportovního náčiní jako jsou lyže, saně a dalších postupně vznikla celá místní expozice. Možné je vidět mnoho zemědělské techniky, nádobí, rádio nebo lopatu na sázení chleba.

Expozice je otevřená celý rok. Návštěvníci se mohou na výstavu přijít podívat kdykoliv. „Mohou muzeum navštívit i o půlnoci, protože my to nezamykáme. Kdo chce, tak může vejít,“ uzavřel Gustav Černý.

.

CELOU REPORTÁŽ SI POSLECHNĚTE ZDE:

https://plzen.rozhlas.cz/vesnicke-muzeum-v-hornich-polzicich-vzniklo-z-garaze-pro-hasicskou-techniku-8453205

.

autoři:Martina Sihelská,Iva Štěpánková|zdroj:Český rozhlas Plzeň