BRODŠTÍ UKLÍZELI V PŘÍRODĚ

6 dubna, 2021|Posted in: Články

Velikonoce po svém, tak to pojali obyvatelé Brodu u Stříbra a domluvili se mezi sebou na velkém úklidu v přírodě. Výzvu sdíleli organizátoři na sociálních sítích o velikonočním víkendu vyšly i celé rodiny na úklid. „Zrovna se tedy dost ochladilo, ale lidé vyšli, vzali si rukavice, pytle na odpad a sbírali vše, co do přírody nepatří. Nejvíce toho bylo kolem silnice a cest. Abychom motivovali i děti, připravili jsme pro ně malé odměny,“ uvedl Tomáš Stránský.
Start akce byl na návsi u kapličky a samozřejmě za dodržení všech bezpečnostních opatření se pak vydaly jednotlivé skupinky na cestu. Čistila se silnice od kapličky u křižovatky u Kladrub až do Brodu, silnice do Tuněchod, kterou pomohli zbavit odpadků i dva tuněchodští chalupáři, cesta k Brodskému rybníku, stará asfaltka do lesa k rybníku Fučka a lesní cesta kolem nové kapličky pod Brodem na Benešovice.  „Děti dostaly hned na začátku na posilněnou cukroví a velikonoční nádivku a patřily k nejpilnějším sběračům. Počasí brodské obyvatele prověřilo pořádně, slunko bylo často vystřídáno studeným větrem a přeháňkami, dokonce spadla sem tam nějaká ta kroupa. Někteří sběrači dokonce soutěžili o nejbizarnější nález, raději zde nebudeme uvádět, který vyhrál, mladíci po cestě od Kladrub k dálničnímu mostu zase sledovali nejstarší a nejmladší datum spotřeby na obalech od nejčastějších odpadků. Našlo se opravdu všechno možné, od železné otky pluhu, přes celé sady pneumatik a stavební suť, až po krabičky od cigaret, plechovky od nápojů a pet lahve. Především posledně jmenované jsou nejčetnějšími odpadky, plechovky od energeťáků, pet lahve od koly a minerálky, kelímky od kávy apod. Jeden z členů úklidové čety v průběhu akce pojížděl autem s vlekem a nakládal plné pytle a větší odpadky a svážel je za brodskou hospůdku. Nakonec to byly více než dva velké vozíky plné vrchovatě a za hospodou se nahromadila veliká kupa pytlů. Ty Brodským dodal kladrubský městský úřad“, popisoval průběh akce Stránský.
Aby se jen nepracovalo, byla ještě pro děti připravená akce hledání vajíček. To bylo pak největší ocenění, dětská radost a úsměv. „Vyvrcholením akce bylo sbírání vajíček za brodskou hospůdkou těmi nejmenšími a nález pokladů v podobě nadílek od Velikonočního zajíčka.  Dospělí si pak sdělovali své zkušenosti a rozhořčení z nálezů, údiv střídal smutek. Zkusme se zamyslet nad tím, než něco vyhodíme z auta. Dnes je odpadkový koš nebo kontejner opravdu na každém kroku a dovézt ho autem až na místo, kde se dá vyhodit, to přece není tak těžké. Asi si nedovedeme představit, že by takové odpadky končily před naším domem u silnice, nebo přímo na naší zahradě, určitě by se nám to nelíbilo. Asi každému sobotnímu sběrači běžely hlavou podobné myšlenky a přesto nikoho neodradily od usilovné práce. Doufejme, že tak jako v případě Brodského jarmarku, se bude jednat o první ročník začínající tradice. I když možná, možná to jednou už nebude třeba,“ shrnul netradiční velikonoční víkend Tomáš Stránský.
foto: Stránský
.