TIP NA VÝLET – KŮŠTÍ U TOUŠKOVA

28 dubna, 2021|Posted in: Města, Obecné, Ostatní, Tip na výlet

Nedaleko Stříbra máme Touškov, pod který spadá malebná obec Kůští.  Obyvatelé se stále snaží o její zvelebení. Hlavní dominantou Kůští je kaplička na návsi, památkově chráněná stavba nebo hájenka.

.

Uprostřed návsi, kde žije jen pět desítek obyvatel, stojí kaplička z roku 1924, která je zasvěcena Janu Křtiteli. „V roce 2017 prošla kaplička kompletní rekonstrukcí včetně střechy i nové kopule a křížku,“ zmínila Jitka Pařízková, obyvatelka Kůští a zastupitelka Města Touškova.

.

V kapličce se nachází spousta obrázků s náboženskými motivy. Údajně se všechny obrázky nasbíraly od tamních obyvatel. Do budoucna se plánuje výmalba vnitřních prostor kapličky.

Vedle kapličky se nachází budova sýpky z druhé poloviny 19. století. Zemědělská usedlost patří k památkově chráněným stavbám. Z Kůští se dají dělat různé výlety a příjemné vycházky. Například na hrad Komberk nebo do Čemín. Obec se snaží kulturně žít a pořádat různé akce.

Poslechněte si reportáž z Kůští ZDE:  https://plzen.rozhlas.cz/obec-kusti-na-severnim-plzensku-skryva-i-historicky-cenne-objekty-8477790

.