VAJÍČKA MALOVANÁ MUŽSKOU RUKOU

4 dubna, 2021|Posted in: Domácí dílna, Obecné, PRO ŽENY

K velikonočním přípravám patří i zdobení vajíček. Rodina Multušových z Tachova každoročně vyrábí vajíčka perníková. Paní Marie upeče perníková vejce a její muž František je s láskou pomaluje našlehaným sladkým bílkem.

Marie upeče perníková vajíčka a její muž František je maluje

Letos paní Marie Multušová upekla kolem 60 perníkových vajíček. Její manžel, 77letý pan František Multuš, poté vajíčka ozdobil mnoha krásnými ornamenty. Polevu si připravuje z cukru a bílků. Aby byla vajíčka krásně barevná, přidává František do bílků potravinářské barvivo.

Vajíčka jsou detailně ozdobena drobnými kytičkami, lístečky a tečkami. „Když není přes zimu co dělat, tak je to dobrý únik z nudy,“ podotkl pan František. Malovat na vajíčka se prý naučil během posledních šesti let sám.

Oba manželé mají dohromady 146 let a společně se doplňují. Pan František při malování vždy improvizuje. Často předem ani nemá vymyšlený žádný motiv, který by na vajíčka chtěl namalovat.

Vajíčka letos nikam nepoputují. Oba manželé pocházejí z Moravy a na velikonoční svátky chtěli příbuzenstvu malovanými vajíčky udělat radost. Letos jim to však epidemiologická situace nedovolila. Manželé Multušovi všem přejí šťastné Velikonoce a hlavně zdraví.

AUDIO reportáž  si můžete poslechnout ZDE:

https://plzen.rozhlas.cz/podivejte-se-na-pernikova-vajicka-ktera-malovala-muzska-ruka-8459640

.

zdroj:Český rozhlas Plzeň