TACHOVSKO ROZKVELO – KVETOU I VZÁCNÉ ROSTLINY!

24 května, 2021|Posted in: Obecné, Příroda, PRO ŽENY

Asi už jste někdy slyšeli o divokých orchidejích. Některé druhy rostou i na našem území a právě teď je doba, kdy jsou v květu. V našem kraji je několik lokalit, kde je můžete najít. Jsou to zákonem chráněné rostliny a nesmí se ani trhat ani přesazovat.

„Prstnatec májový patří mezi vstavačovité a poznáme ho podle toho, že má na sobě tmavé puntíky,“ ukázal na louce u Kosího potoka na Tachovsku jeden z druhů krásných rostlin Dalibor Bartoš, který je členem Svazu ochránců přírody z Plané. Vstavače mají rádi vlhké louky, jak v nížinách, tak na horách.

Existuje mnoho druhů – vstavač obecný, bledý, nachový, vojenský a další. „Rostou zde pravidelně. Louku je nutné sekat, aby nevznikla stařina, aby nezarůstala kopřivami a nálety,“ vysvětlil Dalibor Bartoš. Vstavače najdeme také na Vlčí hoře, v Konstantinových Lázních, okolo Přimdy a na dalších místech.

Na zahradu si je nenoste

Vyrýpávat vzácné vstavače nemá smysl. Kromě toho, že se to nesmí, je to zbytečné. Do dvou let vám na zahradě zajdou. Vstavače žijí v symbióze s dalšími rostlinami a pouze na některých místech se jim daří. „Kdo trochu cítí s přírodou, jistě ví, že je lepší se podívat na takovou louku, kde to krásně kvete, než mít na zahradě něco, co stejně zahyne,“ dodal ochránce přírody Dalibor Bartoš.

.

Reportáž je k náslechu ZDE: 

https://plzen.rozhlas.cz/na-tachovsku-rozkvetly-vstavace-obdivujte-prisne-chranenou-krasu-divokych-8497065

.

autoři:Martina Sihelská,iko|zdroj:Český rozhlas Plzeň
.

.

.

.

.

.

.

.