JE LIBO TURMALÍN NEBO RŮŽENÍN?

9 června, 2021|Posted in: Příroda, PRO ŽENY, Tip na výlet

Bývalé doly už jsou většinou zasypané nebo zatopené, ale i tak dráždí pozornost sběratelů a dobrodruhů. Podobně jako důl ve Smolných Pecích u Nové Role, kde dodnes lidé hledají turmalíny nebo růženíny.

Petr Rojík

Malebná jezírka v krajině ve Smolných Pecích u Nové role stále lákají k návštěvě. Někdo se jde jen tak podívat ze zvědavosti, a pak jsou tu sběratelé, kteří v okolí zaniklých dolů hledají v hlušině zbytky žádaných minerálů.

Dříve se tu těžil pegmatit

Historii o Smolných Pecích zná geolog Petr Rojík, který některá podobná místa stále monitoruje. „Jezera vznikla uměle. Naši předci tady lámali horninu složenou z křemene a živce, která se nazývá pegmatit. Po rozemletí a roztřídění se z ní získávaly křemen a živec, které se používaly jako přísada při výrobě porcelánu,“ vysvětlil.

Vstup do podzemních jeskyněk je normálním smrtelníkům zakázán, ale s Petrem Rojíkem jsme do nich mohli nahlédnout alespoň prostřednictvím rozhlasového vysílání. „Na stropě podzemní jeskyňky vidíme bílé plochy čistého křemenu a oranžové plochy, to je draselný živec, občas se tam zalesknou šupinky slídy,“ popsal.

Dnes jde o naleziště krásného turmalínu

„Černá zrna obsahují železo a vzácný prvek bor, horníkům se dříve nezamlouval, ale o to víc se líbí dnešním sběratelům, kteří v nich hledají turmalíny,“ uvedl Petr Rojík. Turmalín je minerál, vyhledávaný pro svou nevšední krásu.

Dnes už v místě těžba zanikla, jak vysvětlil geolog: „Pegmatit tvoří čočkovitá tělesa uvnitř žuly. Horníci zřejmě narazili na konec té čočky, a proto ukončili těžbu. Na místě ale zůstala malebná jezírka, která stojí za vidění.

.

Reportáž s Petrem Rojíkem k  náslechu ZDE:

https://plzen.rozhlas.cz/ve-smolnych-pecich-zaujmou-turisty-malebna-jezirka-i-zbytky-mineralu-8508576

.

MarS

.