KVETOU ZLATOHLÁVKY

1 července, 2021|Posted in: Obecné, Příroda

Na Tachovsku právě kvetou chráněné lilie zlatohlavé, kterým se říká zlatohlávky. Tato vytrvalá rostlina je u nás chráněná zákonem ČR. Lilie dorůstají až do výšky 130 cm, více uvádí Miroslav Trégler, předseda ZO Českého svazu ochránců přírody z Plané.  „Na Tachovsku máme několik lokalit, kde se tyto lilie vyskytují, jde hlavně o lesní porosty. Jedno z míst je například i Vlčí hora,“ uvedl.
Lilie zlatohlavé na Vlčí hoře dobře zná i rodina Markova z Černošína. „Vlastně už od dětství se na ně chodím dívat s tetou. Nikdy by mě nenapadlo je ničit nebo trhat. A to nejenom proto, že jsou chráněné, ale celkově prostě je mi líto něco otrhat jen tak do vázy, je to v přírodě hezké,“ řekla Adéla Marková.
Tyto rostliny vyžadují výživnou a humózní půdu, proto rostou převážně v listnatých a smíšených lesích, ve vyšších polohách i na loukách. Jak se uvádí ve Wikipedii, u nás jde o ohrožený druh, ale v některých místech, například na Sibiři se i jedli vařené cibulky a celkově se této lilii přisuzovaly léčivé účinky jak v odvaru, tak i v mastech.
MarSi
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.