LABUTÍ MLÁDĚ POTŘEBOVALO POMOC!

27 srpna, 2021|Posted in: Články, Příroda, Zvířata

Z pravidelných tiskových zpráv, které mi chodí, vybírám ty, co by vám mohly přinést ponaučení. Přečtěte si to, netvrdím, že se tomu dá vždycky zabránit, ale také to nemusíme ignorovat a pokud někde podobný nepořádek vidíme, proč jej neuklidit?

ZÁSADNÍ  ale je, nedělat si z přírody smetiště. Vím, že rybáři někdy neúmyslně vlasec utrhnou třeba o pařez ve vodě, ale snažme se to dostat ven..

Jen 2,5 m rybářského vlasce!

Starší smotek dva a půl metru dlouhého rybářského vlasce o síle 0,20 mm, bez háčku, splávku či olůvka. Prostě jen takový nenápadný, relativně neškodný chomáč silonu povalující se u vody možná už i několik let. Jenže právě tenhle chomáč dokáže zabít třeba i dospělou labuť natož pak její mládě.

Své o tom ví i paní Gabriela Černá, která již několik měsíců chodí sledovat a fotografovat labutí pár se třemi mláďaty na rybník pod železniční tratí u nové cyklostezky u Vejprnic.

K rybníku za labutěmi chodí každý den, někdy i dvakrát denně, a tak není divu, že tento týden si všimla neobvyklého chování jednoho z mláďat. Mládě méně konzumuje potravu, zaostává, hodně pije a na krku je viditelná boule, která se stále zvětšuje. Evidentně má zvíře nějaké zdravotní problémy ale proč, to nikdo nevěděl.

Obrátila se proto s žádostí o pomoc včera (25. 8. 2021) na naši záchrannou stanici živočichů. Už z doručeného videa a fotografií bylo patrné, že labutí mládě má v krku zachycené cizí těleso. Navíc na lokalitě je hojně provozován sportovní rybolov a případy polknutých rybářských háčků či vlasců zde řešíme každoročně.

Jediný problém, který záchrannou akci ten den na lokalitě komplikoval, byla skutečnost, že labutí pár je zde poměrně plachý a většinu svého času tráví ukrytý v rozsáhlém porostu nepřehledného rákosí. Ptáky bychom sice pomocí dronu určitě našli, ale dostat je ven na otevřenou vodní hladinu, či na kus rohlíku k ruce bylo už nereálné, a tak jsme akci přesunuli na druhý den.

To už byla akce úspěšnější a Hana Makoňová  zkušeně labuť doskočila a odchytila. Naštěstí byl rybářský vlasec zachycen za horní čelist zobáku. Díky tomu se podařilo smotek obalený trávou a blokující průchodnost jícnu a potravy do žaludku z labutího mláděte přímo na místě vytáhnout. Je to vždy o určitém cviku, zkušenosti a odvaze. Zjistit zda na konci vlasce není rybářský háček bez RTG venku v terénu je vždy problém, a tak jsme nově pořídili i detektor kovů, který nám přítomnost háčku rovněž nepotvrdil. I přesto smotek potravy, zejména trávy, byl už tak velký, že labuť by postupně chřadla a slábla, až by uhynula, přičemž sama si pomoci nemohla. Tak trochu štěstím v neštěstí byla skutečnost, že vlasec polkla tak šikovně, že zůstal zachycen na horní čelisti a nemohl se posunout do žaludku, kde by jí způsobil úplně stejný problém, končící však úhynem zvířete.

Fotografie tentokrát G. Černá

Karel Makoň
Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva
Záchranná stanice živočichů Plzeň
.