TIP NA VÝLET – REZERVACE PLEŠ

1 srpna, 2021|Posted in: Obecné, Příroda, Tip na výlet

Nedaleko Velkého zvonu u zaniklé obce Pleš v Českém lese se skrývá pozoruhodná příroda, skály, stromy i rostliny. Tato rezervace by se ještě dala nazvat panenskou, značené trasy tam nenajdete a jde o chráněnou lokalitu plnou zajímavých rarit.

Přírodní rezervace Pleš slaví letos 90. výročí vyhlášení. Rezervace skýtá útočiště mnohým druhům zvěře a rostlin. Roste zde například původní suťová bučina. „Nacházíme se na prudkém svahu Velkého zvonu, kde v takzvaném kamenném moři rostou téměř 200leté buky, javory a pár jilmů horských,“ uvedl Miroslav Žižka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Až 170 druhů hub se skrývá v rezervaci

V rezervaci se vyskytuje také vzácný druh rostlin. Například árón alpský lze v Českém lese nalézt pouze v této lokalitě. Je zde také možné najít až 170 druhů hub. V přestárlých bučinách žije vzácný ptáček lejsek malý nebo sova puštík obecný, která žije v dutinách stromů.

Na samotném vrcholu Velkého zvonu se od 70. let nachází vojenská radarová věž. Z důvodu potřeb armády tak byl vrchol z rezervace odebrán. Do dnešních dnů věž využívá armáda ČR a je celoročně nepřístupná.

V oblasti není ani žádné turistické značení. „Lidé se ale mohou od rozcestí pod Pleší vydat po turistické trase, která vede na bývalý Mostek a potom odbočit doleva po asfaltové silničce směr Velký zvon,“ doplnil Miroslav Žižka. V nejbližším okolí stojí také za návštěvu zaniklá obec Pleš, která byla největší zaniklou vsí v Českém lese. V Karlově Huti je k vidění nově vyhlášený památný smrk, který má obvod 516 cm a je jedním z největších smrků v Českém lese.

.

Poslechněte si celou reportáž ZDE:

https://plzen.rozhlas.cz/rezervace-na-plesi-s-panenskou-prirodou-je-otevrena-lidem-8539542

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA