TIP NA VÝLET – KOSTEL SV. MICHAELA V NOVÉ ROLI

8 září, 2021|Posted in: Města, Obecné, Ostatní, Tip na výlet

Do Nové Role jsme se vydala v rámci výšlapu po okolních lesích, kde jsou pozůstatky dolů, například kousek od Role směrem ke Smolným Pecím je důl, kde se dříve těžil zejména pegmatit.

Když jsem v Nové Roli zaparkovala auto, všimla jsem si, že pod silnici vykukuje nějaká věžička, jakoby od kostelíku. Jak správná zvídavá turistka jsem se tam vydala a překvapil mě krásný kostelík, který měl otevřené dveře, avšak zajištěné mříží. I tak byl interiér krásně vidět a mě potěšilo, že se o kostelík zřejmě dobře starají.

Na tabulce jsme se dočetla zajímavé věci, mimo jiné například to, že budova byla opakovaně vyplavena rozvodněnou Rolavou, u které stojí. A také to, že interiér nejvíce utrpěl v roce 1961, kdy došlo k zaplavení chrámové lodě radioaktivním bahnem. A protože tehdejší režim moc nedbal o záchranu církevních památek, tak i v Nové Roli došlo k velkému poničení vnitřního vybavení kostela a navíc k úplnému rozkradení varhanových píšťal.

Kostel sv. Michaela v Nové Roli je velmi ceněnou církevní památkou Karlovarska a právě proto byl zařazen do II. kategorie stavebních historických památek ve slohu románskoranně gotickém.
.

Více se dozvíte ZDE od hlav povolanějších : https://www.mistopisy.cz/pruvodce/obec/47/nova-role/pamatky-turistika/

.

MarSi

.