U samotáře došlo k neštěstí

3 prosince, 2021|Posted in: Články, Ostatní, Příroda, Tip na výlet

Znáte Vlčí horu u Černošína? Její úpatí skrývá jedno tajemné místo, které stojí za návštěvu. Tomuto místu se říká U samotáře, ale málokdo ví proč.

Na úpatí Vlčí hory u pramene potoka najdete křížek, který připomíná smutnou událost. Ke křížku se jde prudkým srázem a není snadné ho najít. Ukrytému, ale tajemnému místu se říká U Samotáře. Málokdo ale ví, proč má takový název, ani řada černošínských a třebelských obyvatel to netuší.

Proč se tedy křížek v dnes už vykáceném lese na místě objevil a proč se mu říká U Samotáře, prozradil myslivec Jiří Hanák: „Scházelo se tady víc trampů, bylo tady tábořiště a potůček s pitnou vodou. Jeden z nich si místo zamiloval natolik, že sem pak jezdil i sám, proto se mu přezdívalo Samotář, ale prý také Vošouch.“

„Jeden z pamětníků a účastníků trampských výprav mi vyprávěl, že měli jednou táborovou hru a táhli ze stromu na strom lano a spouštěli se po něm. Samotář se uprostřed pustil a spadl. Zůstal ležet v bezvědomí, pak následovala strastiplná cesta, údolím kosího potoka do mlýna, kde byl telefon. Složité navigování sanitky a přenos Samotáře náročným terénem,“ dodal Hanák.

Tramp bohužel třetí den v nemocnici na vnitřní krvácení zemřel. Tragédie se stala asi v roce 1980. Kamarádi Samotáře přijížděli na místo ještě mnoho let po tragické události vzpomínat a zůstávali na místě celý víkend. „Stalo se to někdy touto dobou, takže to bylo takové skoro zimní stanování,“ řekl myslivec.

*

Celá reportáž k náslechu je ZDE: https://plzen.rozhlas.cz/krizek-na-upati-vlci-hory-pripomina-smutnou-udalost-8626105

*