Mezinárodní sčítání vodního ptactva 2022

16 ledna, 2022|Posted in: Články, Obecné

Mezinárodní sčítání vodního ptactva 2022

Do mezinárodního sčítání vodních ptáků se letos (15.1. 2022) jako každý rok za DES OP zapojilo i několik posádek v kánoích.

V osm hodin ráno vyrážel kolega David Melichar ze Štruncových sadů po řece Berounce směrem ke kostelu sv. Jiří, přes Bukovec až k Dolanskému mostu.

Tady mu posádka další kánoe ve složení Monika Šedivcová a Josef Boháč nechali jeho auto a vyrazili po Berounce na nejdelší sčítací úsek končící na Rybárně pod Olešnou naproti Čivicím.

Z tohoto stanoviště odrazili od břehu svou kánoi téměř ve stejný čas manželé Marie a Martin Süssovi. Ti jeli po řece k dalšímu připravenému autu až do Rakolusek., odkud vyrážela poslední, čtvrtá posádka kánoe, složená z Michaely Říhové a Miloše Paiskera. Jako každý rok i letos jsme sčítali 56 říčních km od Plzně až do Zvíkovce.

Počasí nám přálo, místy svítilo sluníčko, nefoukal vítr a teplota se pohybovala místy kolem nuly a lehce pod nulou.

Co se výsledků a počtů pozorovaných ptáků týká, tak letošní rok se zatím jeví jako průměrný. Mezi zajímavá pozorování patřilo letos 26 volavek bílých na jednom místě u Liblína pod mostem, tři zimující orli mořští u Zvíkovce, ledňáčci na celém toku, anebo tři samci hohola severního přímo v Plzni na řece Radbuze pod náplavkou. Celkově letos bylo pozorováno větší množství severských morčáků velkých a je znát, že pravděpodobně na severu Evropy je mnohem větší zima než kdy jindy. Naopak tradičně nás zklamaly počty sečtených labutí velkých, u kterých se pravděpodobně projevila neúspěšná hnízdní sezóna.

Děkuji všem zúčastněným včetně těch kolegů, kteří sčítali na jiných vodních plochách a lokality navštívili pěšky. Celkové výsledky Mezinárodního sčítání vodních ptáků si můžete dohledat na portálu www.waterbirdmonitoring.cz

Děkuji i firmě H2O Sikyta za půjčení lodí a vodáckého vybavení.

Jako bonus – BOBR evropský

V rámci mezinárodního sčítání vodních ptáků jsme zasahovali v sobotu 15. 1. 2022 v podvečer u česel náhonu k malé vodní elektrárně v Plzni Bukovci.

Mezi stěnu betonové hráze a plochu nastavitelného stavidla spadl dospělý bobr evropský. Předpokládáme, že zvíře při noční aktivitě nechtěně spadlo do poměrně úzké mezery, ze které nedokázalo vylézt ven.

Jak dlouho tam bor byl, těžko říct, ale na jeho přítomnost upozornil svého pána pes. „Kdyby nás na zvíře pes neupozornil, tak jsme si ho nevšimli“, popsal celou událost náhodný nálezce, který bobra vyfotil a telefonicky oznámil místo nálezu.

Dostat macatého bobra z tak úzké mezery byl docela problém, zvíře v podběráku se vždy vlastní váhou „rozteklo“ tak, že nešel podběrák vůbec vytáhnout. Navíc z betonu sem tam koukaly kusy drátu a síť se zvířetem se za ně neustále zachytávala. Nakonec ale vše dobře dopadlo, bobr byl z mezery vyproštěn a mohl se vrátit do vody. Za záchranu svého života vděčí psovi a jeho majiteli.

Karel Makoň
Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva
Záchranná stanice živočichů Plzeň

Foto:

Morčíci – Foto K.Machač
Volavka bílá – Foto K. Machač
Orel mořský – Foto B. Mášek
Ledňáček říční – Foto T. Typltová

.