Novoroční výšlap měl jarní teploty

1 ledna, 2022|Posted in: Články, Obecné, Stříbro

Necelé čtyři desítky účastníků se vydaly na Nový rok na desetikilometrový výšlap kolem řeky Mže ve Stříbře. Výpravu pořádal Karel Neuberger, který je členem Hornicko-historického spolku ve Stříbře. Každoročně se poděluje o své získané znalosti ohledně historie hornictví ve Stříbře i okolí. „Každý rok dělám podobnou akci, většinou chodíme kolem deseti kilometrů a všude si samozřejmě povídáme o zajímavých místech, o štolách,o hornickém životě, co se kde dochovalo a naopak nedochovalo. Jakým pomocníkem byla voda a co třeba naopak bylo největším nepřítelem horníků,“ uvedl Karel Neuberger.
Na výpravu přijela z Plané paní Jana Zámečníková. „Mě tyto věci velmi zajímají, u nás v Plané už jsme také byly v hornickém muzeu, tady ve Stříbře jsem se podívala i do Prokopské štoly. A tak jsem se samozřejmě chtěla dozvědět více o té hornické historii. Zaujalo mě vyprávění o vodní elektrárně U Pičmana. Dnes tu mám i sedmiletou dcerku Elen,“ usmívala se Jana Zámečníková a její dcerka Elen dodala. „Mám doma hodně křemenů,“ řekla malá slečna.
Stříbrský Jaromír Jaroš si výpravu nechtěl nechat ujít. „Já tu žiji už hodně let, ale spousty věcí jsem opravdu neznal a hodně jsem se tu dnes dozvěděl. Je to lepší, než sedět doma u televize, taková pěkná poučná procházka, díky,“ řekl Jaromír Jaroš.
Letos Hornicko historický spolek ve Stříbře oslaví dvacet let své činnosti.
*
Reportáž ČRo Plzeň , v čase 7.22 hodin ZDE:   https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/plzen/11/2022-01-02
*
MarSi
*