Tip na výlet – zimní Úhošť

12 ledna, 2022|Posted in: Články, Města, Obecné, Příroda, Tip na výlet

Dnes se vydáme do ústeckého kraje, konkrétněji přiblížím – ke královskému městu Kadani. Kousek od ní je totiž Úhošť, kam jsem dostala pozvánku od místních obyvatelek. Zaručovaly mi nádherný výhled po okolí a i když mi zrovna ten víkend počasí moc nepřálo, bylo hodně pod mrakem, takže jsem jako fotograf litovala nedobrého světla, přesto jsem nelitovala, protože cesta nahoru byla opravdu pěkná, krátká a ve sněhu i romantická. A nahoře vás čeká další překvapení v podobě dřevěné sochy.

Co bych mohla o dané oblasti zmínit? Tak nejdůležitější je asi to, že Úhošť je chráněný jako národní přírodní rezervace. Cestu na vrchol máte lemovanou informačními tabulemi, kde se dočtete mnoho zajímavostí o této čedičové „vyhlídce“.

A já ještě přidám něco z chytré tety Wiki:

Hora vznikla třetihorní sopečnou činností a tvoří ji horniny čedičového typu  brekciovými kontakty. Předmětem ochrany přírody je vlastní těleso stolové hory se souborem přirozených skalních, křovinných, lesních, travinných a vodních ekosystémů.

V chráněném území se vyskytuje mnoho zvláště chráněných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Mezi nejvíce ohrožené patří kavyl Smirnovův, vstavač mužský, hrachor pačočkový nebo hořinka východní. Z bezobratlých živočichů se zde vyskytuje kriticky ohrožený motýl okáč metlicový a z obratlovců například užovka stromová, sokol stěhovavý nebo výr velký.

Vrcholová plošina Úhoště byla osídlena od neolitu do poloviny dvacátého století, kdy zanikla vesnice Úhošť. Existenci hradiště na Úhošti se nepodařilo spolehlivě prokázat.

*

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Aho%C5%A1%C5%A5

*

Výšlap není moc náročný, chce to pevnou obuv, protože asi na dvou příkřejších místech to trošku klouže. Rozhodně výlet doporučuji a kdo nechce jet velkou dálku pro jeden výhled, může to spojit ještě například s návštěvou historické Kadaně, kde je nejužší ulička u nás – Katova ulička, nebo vyjít na nedaleký hrad Lestkov. Moc hezký je také zámecký park v Klášterci nad Ohří. Přidávám ještě pohled na noční Kadaň. 🙂

*

MarSi

*