Chaloupka na pilíři u Mantova už není – shořela

5 května, 2022|Posted in: Články, Obecné

Slavná „čarodějnická chaloupka“, kdo by ji neznal?  V Mantově u Chotěšova byl kdysi železniční most (přelom 19. a 20. stol.), který byl tehdy postaven pro vlečku z tamních uhelných dolů Austria a Bayer. Kolem roku 1955 už pro most nebylo využití, a tak byl stržen a jako památka po něm zbyl velký kamenný pilíř uprostřed řeky Radbuzy. Až jednou chlapci z Klubu mladých turistů vzpláli skvělým nápadem – postavit si na pilíři těžce dostupnou chatku, na kterou se dotanou pouze pomocí lana. A tak se kolem roku 1993 stalo, a to v rámci táborů, které se tam u řeky pořádaly. Mladí hoši chodili poctivě na brigády, aby si vydělali na tolik potřebný stavební materiál a postavili malý sen. Přístup do chaloupky jako z pohádky vyřešili za pomoci lana.

Chaloupka na pilíři vydržela téměř tři desetiletí, v sobotu 30. dubna jsem ji ještě obdivovala, protože v éteru už byla zpráva, že chaloupka brzy zmizí, pilíř se totiž využije pro stavbu lávky pro budoucí propojení cyklostezky. Tento týden, ve středu 4. května v nočních hodinách byla chaloupka zapálena a její konec nakonec ještě poslouží filmařům, kteří tuto scénu zařadí do nově připravovaného filmu  oceňovaného románu spisovatele Jáchyma Topola Citlivý člověk.

A tak je konec jedné pohádky. Podle stop viditelných z břehu a loďky, byl stále v chaloupce život, na pilíři byly rostliny v květináčích a pod pilířem, bohužel, dost velký nepořádek. Podle místních tam už jen dožívala neznámá čarodějnice? Kdo ví. Zazvonil květnový zvonec a pohádky je konec, příště se na místě můžete podívat na cyklolávku.

.

MarSi

.

Reportáž o hlídaném požáru chaloupky z KRIMI Plzeň: https://www.krimi-plzen.cz/a/chaloupka-na-piliri-shorela/

.

Reportáž ČRo: https://plzen.rozhlas.cz/obdivovana-i-zatracovana-chaloupka-na-piliri-na-rece-radbuze-pujde-k-zemi-8446299

.