Studenti SOŠ předali dožínkový věnec!

17 září, 2022|Posted in: Články, Obecné, Stříbro

Stříbrem prošel dožínkový průvod, studenti tříd 3. AC přinesli radním dožínkový věnec a také upečený chléb. Tato tradice se ve Stříbře drží už 63 let, tak dlouho tam střední škola vyučuje studenty zemědělskému hospodaření. Nejstarším studentům, kteří se zde před 63 lety učili, je tedy dnes už osmdesát let. Za studenty v krojích přijelo koňské spřežení, z vozu vystoupila ředitelka školy Jarmila Kánská. O hudební doprovod v průvodu se postarali žáci ZUŠ Stříbro pod taktovkou Františka Kratochvíla.
SOŠ má na starosti 28 ha půdy, z toho je 22 ha orná. Pšenice se letos urodilo na 7 ha, oves na 6,5 ha, ječmen také na 7 ha a sena pro zvířectvo je ze 4 ha. Na studenty ještě v nejbližších dnech čeká sklizeň zbylých brambor a krmné řepy.
Dceru má ve škole i paní Kateřina z Plzně. „Jsem ze sedlácké rodiny, takže tyto tradice dobře znám a jsem ráda, že i moje dcera pokračuje v rodinné tradici. Mají to pěkné a
vše dobře připravili,“ uvedla.
Na náměstí byly také stánky s hospodářskými přebytky a produkty. „Máme tu ovoce, zeleninu, rostliny, nějakou keramiku, ale také koláče, co jsme den dopředu napekli. Všichni se nějakým způsobem podíleli,“ uvedla učitelka Petra Vrtělková.
.
Reportáž na ČRo Plzeň v neděli 18.9. – přislíben čas kolem 15:35 hodin +-
.
Marsi
.
Celá fotogalerie je ZDE
.