Tip na výlet – Islandští koně u Mileva

3 září, 2022|Posted in: Články, Obecné, Příroda, Tip na výlet, Zvířata

Obec Milevo se nachází nedaleko Kladrub a žije tam paní Anna Dives. Na tom by nebylo nic mimořádného, v obci žije dalších více jak čtyřicítka dalších obyvatel. Ti ale nemají islandské koně, jako Anna Dives. Lásku k těmto krásným zvířatům získala od své maminky, která zde tyto koně začala chovat před dvaceti lety. Dnes se jich na louce za domem prohání už na tři desítky. Obdivuje se je široké okolí, jsou to krasavci k pohledání. Jsou i přítulní. „Nechají se rádi pohladit, proto k nim bereme i děti. Jsou klidné povahy, přátelští, jen se u nás asi mají až moc dobře, protože v jejich domovské zemi mají mnohem chudší potravu. Tady si najdou hodně i dost dostanou, je-li to třeba. Navíc zdejší tráva je mnohem hutnější, než ta u nich, takže občas je třeba ten jídelníček hlídat, aby jim nebylo špatně. No, je jim tu také teplo, ve své domovině mají mnohem nižší teploty,“ říká chovatelka Anna Dives.
Islandské koně se od našich liší hlavně anatomicky. „Se svou výškou v průměru 138 cm v kohoutku se vlastně řadí mezi poníky. Jsou ale silní, stavění i na nošení jezdců. Mají velké klouby, mohutné hrudníky a silná kopyta. Často se ani nemusí kovat, dokážou nést jezdce i bez podkov, záleží ale na terénu. Celkový pohled je pak krásný, koně mají dlouhé hřívy a navíc jsou opravdu mazliví,“ usmívá se chovatelka.
Můžete se na ně přijít i podívat. Paní Anna Dives často dělá pro děti z okolí, nebo i pro letní tábory vyjížďky s vyprávěním. Děti se tam mnohé naučí, jednak získají důvěru ke zvířeti a pak si také uvědomí, že živý tvor má mnohé potřeby. I vy se můžete přidat, stačí zajet do Mileva a na návsi zajít do Vikinghorse, tak se chovná stanice jmenuje.
A kdo si je zamilujete, můžete je i podpořit nejen finančně. Stačí se domluvit s krásnou paní majitelkou.
Reportáž na Českém rozhlase si poslechněte ZDE:  ISLANDŠTÍ KONĚ U MILEVA
.
MarSi
.