Aktualizuji. Royal Rangers posílá zprávy z Ukrajiny

8 prosince, 2022|Posted in: Články, Obecné

Počátkem týdne:
Sedm záchranářů – členů záchranky Royal Rangers z České republiky se vydalo pomáhat na Ukrajinu. Do mise se zapojili i z 15. Přední hlídky Royal Rangers Mariánské Lázně. Více už říká Tomáš Rusňák. „Někdy před dvěma měsíci jsme byli zkontaktováni skupinou ukrajinských záchranářů, kteří jako dobrovolníci vyjíždějí na mise do oblastí zasažených válkou,kde zřizují nemocnice a poskytují pomoc. Věděli, že už jsme organizovali tři evakuační mise, kde jsme transportovali zraněné a handicapované lidi do českých nemocnic. Proto jsme se rozhodli pokračovat a vypravit se na další misi, poskytovat zdravotnickou pomoc. Mise bude trvat týden, při ní se přidáme k ukrajinským záchranářům a budeme s nimi spolupracovat. Zároveň vezeme humanitární pomoc, zdravotnický materiál, převážně obvazy. Co se týče naší motivace, proč zrovna teď a proč vůbec, protože to tak Pán Bůh dal, že se sešly všechny okolnosti a my můžeme zmenšit všechno to utrpení, které tam teď je. Teď před Vánoci má naše společnost ve zvyku vytěsňovat hrůzu a utrpení které se obecně dějí. Možná proto nás tam Bůh posílá pravé teď,“ píše po telefonu Tomáš Rusňák a přikládá snímky z cesty. Červený obal přes auto je ochrana proti střepinám.

Hraniční přechod přejeli s malým zpožděním. „Zdržení nám způsobil převoz humanitární pomoci, kterou jsme se rozhodli vzít sebou. Máme sebou asi 30 beden obvazového materiálu, na který jsme museli vypsat deklaraci (zdržení cca 1h). Míříme na Lvov, kde přibereme překladatelku, která by měla s námi jet dál. První co nás překvapilo po přejezdu hranice, byl obrovský smog, Ukrajinci se snaží topit vším, co mohou spálit, těžko shání otop,“ dodal Rusňák.

.

čtvrtek 8.12.

Noc v Dnipru byla krušná, kolem 23. hodiny Na Dnipro a další města zaútočili Rusové Iránskými drony. Zaznamenali jsme pět silných explozí a protileteckou palbu. Ukrajinci pravděpodobně většinu sestřelili. Směřujeme k Bachmutu.

.

V průběhu těchto dní se naši záchranáři spojili s partnerem této mise. Spolu s další posádkou se jim podařilo dostat do centra Bachmutu, který je na linii střetu ruských a ukrajinských vojsk. „Přímo na tomto postu jsme předali medicínský materiál pro poskytnutí nejzákladnější pomoci. Našimi sanitními vozy jsme z výše uvedeného místa evakuovali  několik osob do nejbližších polních nemocnic. Vzhledem k výrazně horším podmínkám jsme uvážili, že je čas zahájit návratový proces.

Vybíháme co nejrychleji do stanoviště zdravotnické pomoci ve vybombardované nemocnici. Je tu jedna chodba se zesíleným stropem, a všichni se tu snaží skrýt, vojáci i civilisté. Jedna z prvních věcí je, že se na nás obrací pohledy všech lidí, jakoby hledali naději. A naše pohledy se stáčí k obrázkům srdcí a dětských kreseb za jejich zády.

Po dlouhé náročné cestě, plné mrazu a vánic nám zbývá necelých 300 km do Lvova. S opadajícím napětím přichází úleva a slzy. Před námi se vynořily 3 symboly – zapadající rudé slunce, naděje a víra.  (Tomáš Rusňák s týmem)

.
(Foto: chodí mobilem, jsou malé)
.