Tachovské muzeum se chlubí interaktivní expozicí

2 prosince, 2022|Posted in: Články, Města, Obecné

Tachovské muzeum Českého lesa letos uvedlo do provozu další zajímavou expozici. Ta funguje jako interaktivní prohlídka, jde tedy o různé informační panely, kde stiskem plochy návštěvníci zaktivují buď hru nebo video prohlídku. A nabídky je více, než zajímavá a dokonce ji vítají všechny generace, tedy i děti, jak uvádí ředitelka muzea Jana Hutníková. „Děti milují hru, takže se jim líbí hrát pexeso s obrázky historických objektů, jako je například pazourek, primitivní kladivo či bronzová brož, dokážou u toho být opravdu dlouho. Samozřejmě, ty malé děti prostě hledají stejné obrázky, ale ty starší už ví, co na těch obrázcích je, a mají to tak nějak jako školní výuku dějepisu,“ usmívala se Hutníková.
Dospělé zase více zaujmou videa, která nabízejí nevšední pohledy, například do krypty tachovského kláštera. „Do krypty byla zavedena malá kamera a díky ní se tam můžete i porozhlédnout. Není to úplně hezký pohled, s ostatky nebylo zacházeno moc pietně, takže je prostě u zdi vidět hromada lidských kostí. Další zajímavostí je pak video, které představuje animaci bitvy u Rozvadova v roce 1621,“ řekla Hutníková.
Velkým lákadlem je bývalá tachovská synagoga.  Ta byla zničena v roce 1938 při tak zvané „křišťálové noci“. Tento projekt vypracoval student Technické univerzity ve Vídni na základě archívních plánů a několika fotografií. Tachovskou synagogu tedy dnešní generace nezná, ale díku této video prohlídce si lze prohlédnout jak exteriér, tak i interiér této synagogy. Muzeum je otevřeno denně, a to ve všední dny od 9 do 16 hodin a o víkendech od 10 do 16 hodin.
.
Poslechněte si reportáž z muzea:
.
MarSi
.