Hobby: Mushing je zábava i starost!

12 března, 2023|Posted in: Články, Obecné, Ostatní, Stříbro, Zvířata

Psi jako rodina

Nevšedního koníčka má pan Rostislav Job ze Stříbra, který chová osm Alaskánů husky. Tito psi nejsou jen na procházky a mazlení, jak by se mohlo zdát, jde totiž o velmi živé plemeno, které stále potřebuje pohyb. Rostislav se totiž věnuje mushingovému sportu, tedy své psy používá k závodům psích spřežení. K tomuto sportu jej vedl už jeho otec a sám Rostislav si své první vlastní štěňata pořídil v roce 2012.
Jde o velkou starost
Mushing sám o sobě je prý zábavou, ale to okolo je už opravdu velká starost. Psi potřebují každý den vyběhnout, potřebují prostor, musí mít očkování, které je povinností a na všech závodech se samozřejmě vyžaduje, je třeba chodit na pravidelné veterinární vyšetření a také je velmi důležitý výcvik a potrava. Do jídelníčku sportovní psi potřebují i syrové hovězí maso, k tomu kvalitní granule, těstoviny. Je to i finančně náročný koníček.

Závody jsou odměnou

Rostislav Job jezdí se psy stále na závody, a to nejenom v naší republice. Protože je málokdy sníh, tak převážně spřežení šestice psů táhne káru, pouze, když jsou dobré sněhové podmínky, tak se musher veze na sáních. Vloni stříbrský jezdec získal krásné ocenění Mistra republiky. Jeho mladý tým, kdy má nejstaršího psa ve věku šesti let, se stále účastní mnoha sportovních akcí. Brzy se mohou předvést i na domácím poli, ve dnech 8. a 9. dubna se totiž konají závody psích spřežení i ve stříbrských kasárnách pod názvem Stříbrský sprint!
Chcete být také chovatelem?
Koho by tento sport nadchnul, toho stříbrský chovatel nejdříve prosí, ať si před pořízením podobného plemen nejdříve někde vyzkouší, co vše to obnáší. Jde totiž o velké obětování se, nezbývá moc času na soukromí, psi nejsou hračka, ale přátelé, kteří potřebují neustálou péči.
.