Tip na výlet – Výškovice lákají turisty a filmaře

25 dubna, 2023|Posted in: Obecné, Ostatní, Příroda, Tip na výlet

Osada Výškovice se nachází nedaleko Chodové Plané v údolí u Kosového (Kosího) potoka a z celé původní obce zůstaly jen dvě stavby, kaple a jedno stavení, které po rekonstrukci slouží jako rekreační objekt. Okolní přírodu sužuje řadu let bolševník, který v sezoně úplně skryje stopy po bývalém osídlení. Proti bolševníku se v místě ale už bojuje. Samotná kaple, či její zbytková část, je zděná s hrázděnou předsíní. Celý objekt je neudržovaný, ve zdivu jsou praskliny, omítka silně poškozená, střechou protéká. Původní sochy zmizely někdy v sedmdesátých letech. U kaple stojí památný strom. „Jde o lípu, která je hodně stará a objemná, bohužel v loňském roce přišla ve velkém vichru o jednu z nejsilnějších větví, což je velká škoda. Ale jinak je to silný strom,“ popisuje regionální průvodce a badatel Antonín Hříbal z Chodové Plané.
Opuštěné místo se stalo několikrát cílem filmařů. Už v roce 1947 zde Jiří Krejčík natočil film Ves v pohraničí a právě díky tomuto filmu zůstaly zaznamenány dějiny i původní tvář Výškovic, tedy budovy i okolí. “ A filmaři se sem stále vracejí. Letos se do Výškovic vypravil také režisér Tomáš Mašín a natočil v bývalé osadě několik scén do připravovaného filmu Bratři. Samotný název už mnohé napoví, půjde o příběh bratrů Mašínových, vždyť i režisér je vzdálený příbuzný,“ ukazuje na okolí Výškovic Hříbal.
Kdo film Ves v pohraničí viděl, těžko by filmová místa dnes poznal. „Pravděpodobně vůbec ne, protože příroda zde spolu s časem zapracovala a zbytky domů jsou zarostlé náletovými dřevinami a rostlinami. Řadu let zde bojují také s bolševníkem, který dorůstá do takové výšky, až zakryje pohled na kapli. Přesto je to tu velmi poutavé, lidé si sem chodí odpočinout při procházkách, okolní příroda malebného údolí Kosího potoka a nedaleký Lazurový vrch a další vrchy, nabízí krásné výhledy do krajiny, občerstvit se můžete třeba i u minerálního pramene Čiperka,“ dodal Hříbal.
*
Poslechněte si reportáž o Výškovicích v Českém rozhlase ZDE:
*
MarSi
*