Kroužkování labutí

26 července, 2023|Posted in: Články, Obecné, Příroda

DES OP – Záchranná stanice živočichů se pustila do kroužkování labutí, jak vše probíhalo, popisuje Karel Makoň.

Od mé první okroužkované labutě uplynulo minimálně už 35 let. Tehdy jsem ještě pod vedením předního plzeňského kroužkovatele pana Václava Boška odchytával a chytal jednu ze svých labutí na Postřekově na Domažlicku, anebo následně pod vedením kolegy Václava Langa z Horní Břízy na rybníku v Chrančovicích na Plzni-severu. Od té doby mi rukama prošlo přes 5.000 labutí, a to jak při kroužkování, tak jako zvířecí pacienti v rámci činnosti DES OP a provozování záchranné stanice živočichů.

Od té doby také každý rok pravidelně vyrážejí členové DES OP právě v měsíci červenci a srpna na pravidelné víkendové akce zaměřené na kroužkování labutích rodin po celém Plzeňském kraji i mimo něj.

A tak výjimkou není ani ten letošní červenec, kdy jsme právě o tomto víkendu vyrazili se skupinou zkušených kolegů i nováčků na první letošní větší kroužkování prvních labutích rodin na Rokycansku a části Plzně-jihu.

V sobotu 23. 7. 2023  jsme začínali ve složení Marie, Martin, Marek, Monika, Michala, Gábina, Hana i Hanina, David na rybníku v Radnicích a pokračovali přes Zbiroh, Kařez, Borek u Rokycan až k Hrádku u Rokycan a vodní nádrži Veselá.

V neděli jsme pak pokračovali ve složení Hana, Hanina, Gábina, David, Honza a Aleš přes Brdy do Dnešic, Chlumčan a Chodského Újezda.

Za víkend se podařilo odchytit, odečíst a okroužkovat 46 labutí velkých, a to jak nevzletných mláďat, tak dospělých rodičů. Jak už zde zaznělo, jednalo se o první odchytovou a kroužkovací akci, která má za úkol nejenom okroužkovat, zkontrolovat a označit  co nejvíce labutích rodin, ale i zároveň procvičit a stmelit mužstvo.

Odchyt labutí je totiž jedna z nejtěžších disciplín nejen ornitologie a kroužkování, ale i ochrany přírody a provozování záchranné stanice živočichů. Už několikrát se nám vyplatilo to řádně natrénovat, umět řešit.

V následujících dnech a o víkendech nás pak budete moci potkat třeba na Tachovsku, Domažlicku, Klatovsku a Plzni-severu. Letos se labutím docela zadařilo, a pokud máte prosím nějakou informaci o pohybu a hnízdění těchto ptáků, tak budeme rádi, když nám ji nahlásíte.

Karel Makoň
Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva
Záchranná stanice živočichů Plzeň

.